Ostfylld lax med korngryn och citronsås

Ingredienser (2 portioner)
300 g laxfilé
100 g färskost
1 dl parmesanost, riven + lite extra
1/2 citron, zest och juice
Sås
2 schalottenlökar, hackade
25 g smör
1 grönsaks- eller fiskbuljongtärning
1/2 citron, juice
3 dl grädde
2 tsk majsstärkelse
Gryn
1 dl korngryn
1 grönsaksbuljongtärning
1 vitlöksklyftor, riven
1 knippe persilja
1/2 citron, zest
2 msk kallpressad raps- eller olivolja
Salt
Vitpeppar
Gör så här
1. Blanda ihop ostarna, riv ner zest från en halv citron samt 1 tsk saft och en nypa salt.
2. Salta och droppa lite citronsaft över fisken en kvart innan tillagning. Gör en skåra i varje portionsbit och fyll med ostkrämen, enklast med spritspåse med tylla.
3. Låt gå i ugnen i cirka 15 minuter på 150 grader till önskad temperatur. Vi tycker att laxen blir godast mellan 42-45 grader. Efter 10 minuter tar du ut laxen och river över lite mer parmesan innan den får gå klart det sista i ugnen.
4. Sås: Fräs löken glansig i smör utan att den tar färg. Tillsätt buljongtärning och citronsaft från en halv citron. Låt reducera ner till knappt hälften innan du häller i grädden. Låt koka i 10 minuter.
5. Sila av eller mixa med stavmixer för en slät sås. Red av med majsstärkelse som du rört ut med lite vatten. Smaka av med eventuellt mer citron, salt och lite nymalen vitpeppar.
6. Gryn: Koka upp cirka 5 dl vatten, tillsätt buljongtärning. Lägg i grynen och låt dem småkoka under lock i cirka 30-40 minuter. Koktiden kan variera beroende på gryn. De får gärna ha ett visst motstånd kvar samt hela och fina.
7. Häll av vattnet, men spara cirka en deciliter. Lägg tillbaka grynen och värm upp med lite kokvatten. Tillsätt en god olja, persilja, citronzest från en halv citron samt riven vitlök. Smaka av med salt.
8. Lägg upp på tallrikar och dekorera gärna med lite dill, sedan är det bara att njuta!
Vinhyllan.se samarbetar med de flesta av Sveriges duktiga vinimportörer, som åker världen runt och smakar på viner.
Genom att prenumerera på våra nyhetsbrev kommer du alltid att vara informerad om de senaste nyheterna, trender, events och mycket mer.
Fler recept

Ostron mignonette

Klassisk fiskgratäng med räk- och dillsås sam..

Grillade lammkotletter med bräserad potatis o..

Musselpasta

Löksoppa

Kycklingben med körsbärstomater, grillad hjär..

Amatriciana

Lyxiga gratinerade Ostron – ”Rock..

Paella med kyckling och räkor

Oxfilépizza

Köttfärssås Hawaii

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.