Agnolotti alla salsa di noci - fylld pasta med valnötssås

Ingredienser (4-6 portioner)
Pasta deg, grund
3 ägg
5-5,5 dl durumvete
vatten efter behov
1 msk tomatpuré
Fyllning
200 gr ricotta
1 dl riven parmesan
1 kg färsk eller 300 g fryst bladspenat
2 klyftor vitlök
1-2 krm muskotnöt
salt och peppar
olivolja och smör för stekning
Valnötssås
2 dl skalade valnötter (100 gram)
1 dl riven parmesan
knappt 1 dl mjölk
2 skivor vitt bröd utan kant (helst några dagar gammalt)
1-2 vitlöksklyftor
½-1 dl mild ligurisk olivolja
salt o peppar
Gör så här
Pastadeg
Lägg durumvetet i matberedaren med degkroktillsats. Knäck i 2 av äggen och 1 msk tomatpuré och låt maskinen arbeta i 8-10 minuter. (det kommer att bli som ett pulver). Knäck i sista äggen. Nyp och känn på degen, den skall vara fast som häftmassa. Tillsätt ev vatten om den känns för torr. Arbeta degen någon minut för hand och gör en boll. Slå in i plastfolie.
Låt vila minst 1 timme.
Fyllning
Tag färsk spenat och förväll snabbt, den frysta är i allmänhet redan klar att använda och du kan bara låta den rinna av i ett durkslag. Täck botten av en kastrull med olivolja och lägg i en klick smör samt skivad vitlök. Låt vitlöken svettas en stund och lägg i spenaten Fräs ihop 10 minuter och rör om under tiden tills all vätska försvunnit, krydda med muskotnöt, salt och peppar. Låt svalna 15 minuter.
Hacka spenaten med kniv eller mixer till fina bitar och blanda ihop med osten, salta och peppra vid behov. (Man kan även köra ihop det hela i matberedaren, tänk bara på att inte köra för länge så att man tappar den fina spänsten i spenatbitarna), lägg i spritspåse.
Vik knytena enligt filmen. Var noggrann och stäng sidorna ordentligt så att fyllningen inte kokar bort.
Såsen
Blötlägg brödet i mjölken, kör sedan samman alla ingredienserna till en kräm i matberedaren. Tillsätt mer olivolja och mjölk om såsen blir för stabbig.
”Värm upp” såsen och gör den slät genom att röra ned med lite kokande pastavatten. Använd gärna en kastrull på spisen, men var uppmärksam på att inte låta nötsåsen koka eller värmas upp för länge.
Koka pastaknytena i lättsaltat vatten i 6-8 minuter beroende på pastans tjocklek, är du osäker så lyft ut en och smaka av en liten hörna. Lägg såsen på den nykokade pastan, servera genast och njut med färskriven parmesan och svartpeppar.
Vinhyllan.se samarbetar med de flesta av Sveriges duktiga vinimportörer, som åker världen runt och smakar på viner.
Genom att prenumerera på våra nyhetsbrev kommer du alltid att vara informerad om de senaste nyheterna, trender, events och mycket mer.
Fler recept

Ostron mignonette

Klassisk fiskgratäng med räk- och dillsås sam..

Grillade lammkotletter med bräserad potatis o..

Musselpasta

Löksoppa

Kycklingben med körsbärstomater, grillad hjär..

Amatriciana

Lyxiga gratinerade Ostron – ”Rock..

Paella med kyckling och räkor

Oxfilépizza

Köttfärssås Hawaii

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.