https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan-24

Ostfylld lax med korngryn och citronsås

Ostfylld lax med korngryn och citronsås
Fräscht och lyxigt men även nyttigt och lätt att lyckas med! Se hur Thomas gör i videon nedanför.

Ingredienser (2 portioner)
300 g laxfilé
100 g färskost
1 dl parmesanost, riven + lite extra
1/2 citron, zest och juice

Sås
2 schalottenlökar, hackade
25 g smör
1 grönsaks- eller fiskbuljongtärning
1/2 citron, juice
3 dl grädde
2 tsk majsstärkelse

Gryn
1 dl korngryn
1 grönsaksbuljongtärning
1 vitlöksklyftor, riven
1 knippe persilja
1/2 citron, zest
2 msk kallpressad raps- eller olivolja
Salt
Vitpeppar

Gör så här
1. Blanda ihop ostarna, riv ner zest från en halv citron samt 1 tsk saft och en nypa salt.
2. Salta och droppa lite citronsaft över fisken en kvart innan tillagning. Gör en skåra i varje portionsbit och fyll med ostkrämen, enklast med spritspåse med tylla.
3. Låt gå i ugnen i cirka 15 minuter på 150 grader till önskad temperatur. Vi tycker att laxen blir godast mellan 42-45 grader. Efter 10 minuter tar du ut laxen och river över lite mer parmesan innan den får gå klart det sista i ugnen.
4. Sås: Fräs löken glansig i smör utan att den tar färg. Tillsätt buljongtärning och citronsaft från en halv citron. Låt reducera ner till knappt hälften innan du häller i grädden. Låt koka i 10 minuter.
5. Sila av eller mixa med stavmixer för en slät sås. Red av med majsstärkelse som du rört ut med lite vatten. Smaka av med eventuellt mer citron, salt och lite nymalen vitpeppar.
6. Gryn: Koka upp cirka 5 dl vatten, tillsätt buljongtärning. Lägg i grynen och låt dem småkoka under lock i cirka 30-40 minuter. Koktiden kan variera beroende på gryn. De får gärna ha ett visst motstånd kvar samt hela och fina.
7. Häll av vattnet, men spara cirka en deciliter. Lägg tillbaka grynen och värm upp med lite kokvatten. Tillsätt en god olja, persilja, citronzest från en halv citron samt riven vitlök. Smaka av med salt.
8. Lägg upp på tallrikar och dekorera gärna med lite dill, sedan är det bara att njuta!

Få våra vintips och recept till din inkorg

Vinhyllan.se samarbetar med de flesta av Sveriges duktiga vinimportörer, som åker världen runt och smakar på viner.
Genom att prenumerera på våra nyhetsbrev kommer du alltid att vara informerad om de senaste nyheterna, trender, events och mycket mer.

 

E-postadress*

Mobilnummer

  • Klicka för att dela på facebook
  • Klicka för att dela på twitter
  • Klicka för att dela på pinterest

Fler recept

Broccolisoppa med räkor

Broccolisoppa med räkor

Älskad klassiker, enkel och smarrig. Toppa med räkor och servera ett gott bröd till och r..
Pizza med salame napoli

Pizza med salame napoli

Få saker slår en god pizza och många gånger blir det bäst att använda få, men bra råvaror..
Pintxos med chiliräkor och omelett

Pintxos med chiliräkor och omelett

Spanskinspirerande tilltugg - räkor marinerade i chili på rostat bröd med omelett. Specie..
Trattkantarellpizza

Trattkantarellpizza

En riktig höstpizza med framför allt en härlig combo med trattisar och crème bonjour. Vi ..
Dragon- & tomatgratinerad gnocchi

Dragon- & tomatgratinerad gnocchi

Du har en påse gnocchi, en burk passerade tomater eller en färdig tomatsås, lite ost (gär..
Friterad kyckling med rödkålsallad

Friterad kyckling med rödkålsallad

Här möts fräsch och krispig rödkål med pressad lime, vitlöksmajonnäs med hot sauce och gi..
Hemgjord dragonvinäger – boosta din egna bearnaisesås

Hemgjord dragonvinäger – boosta din egn..

Ta fram det bästa hos dragonen genom att lägg in den i vinäger. Du får supergoda dragonbl..
Revbensspjäll med nudelsallad och grillad majs

Revbensspjäll med nudelsallad och grillad maj..

Revbensspjäll med en krispig nudelsallad - du måste testa! Så fräscht och gott, speciellt..
Brynt smör- & salviapasta med salsiccia

Brynt smör- & salviapasta med salsiccia

Fyllig rätt med nötigt smör och krispig salvia. Man kan utesluta salsiccian, på så sätt b..
Friterad minimozzarella med pestomajonnäs

Friterad minimozzarella med pestomajonnäs

Frasiga, ostiga och lite småsega rackare. Alltså friterade minimozzarella med chilihet pa..
Pangrattato – fattigmansparmesan

Pangrattato – fattigmansparmesan

Även kallad mollica fritta och mollica di pane. Alltså krispigt stekta brödsmulor, ofta m..
Capunti med fläskkarré

Capunti med fläskkarré

Pastasorten Capunti, ny bekantskap för många i Sverige. Härlig tycker vi, men så klart gå..
Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.