Kräftsoppa med citronmarinerad zucchini

Ingredienser (4 portioner)
Kräftsoppa
12-16 Kokta kräftor
5 dl Vitt vin
2 Lök, grovhackad
1 Morot, grovt skivad
100 g Fänkål, stjälkselleri eller rotselleri i bitar
2 Vitlöksklyftor, delade
3 msk Tomatpuré
1 Lagerblad
1/2-1 Knippe Krondill
Rapsolja
Vatten
5 dl Grädde
1 msk Paprikapulver
0,5-1 krm Cayennepeppar
Konjak (alt. sherry eller portvin)
1 burk Kräftstjärtar i lag
Peppar
Salt
Citronmarinerad zucchini
1/3 Zucchini, strimlad
1/2 Citron, zest och juice
1 msk Olivolja
1 nypa Chiliflakes
Salt
Eventuellt dill
Vitlöksbröd och gräslök till servering
Gör så här
Kräftsoppa
1. Rosta kräftorna i ugnen på 250 grader tills de börjar få lite färg. Krossa skalen något med undersidan av en kastrull.
2. Fräs lök och grönsaker i några minuter i en kastrull. Tillsätt tomatpuré, fortsätt att fräsa under omrörning.
3. Tippa ner kräftorna samt juice från långpannan. Häll i vinet, lagerblad och krondill. Tillsätt vatten så allt täcks. Låt småkoka i 45-60 minuter.
4. Sila av och koka ner vätskan tills cirka 5 dl återstår.
5. Tillsätt grädde, paprika och cayennepeppar. Låt det koka i 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och konjak. Kom ihåg att det är en soppa, man ska äta en hel tallrik, så var lite återhållsam!
6. Skumma upp soppan med en mixerstav innan servering. Lägg en hög med kräftstjärtar i tallrikarna och slå på soppan. Avsluta med att toppa med den friska zucchinin och finskuren gräslök.
7. Nu är det bara att servera och njuta med ett gott vitlöksbröd!
Citronmarinerad zucchini
Blanda in citron, salt, chiliflakes och olivolja. Vänd gärna ner lite dill. Låt dra till servering.
Tips!
1. Vill du göra soppan lättare kan du ersätta en del av grädden med standardmjölk.
2. För att göra soppan lite matigare så kan du steka små tärningar av zucchini tills de blir mjuka. Tillsätta dem med kräftstjärtarna.
3. Tycker du inte soppan blev tillräckligt röd/orange så kan du tillsätta lite passerade tomater. En till positiv effekt är att soppan blir lite fylligare. Chilisås är också ett alternativ, men den ger ju även hetta.
Vinhyllan.se samarbetar med de flesta av Sveriges duktiga vinimportörer, som åker världen runt och smakar på viner.
Genom att prenumerera på våra nyhetsbrev kommer du alltid att vara informerad om de senaste nyheterna, trender, events och mycket mer.
Fler recept

Dragon- & tomatgratinerad gnocchi

Friterad kyckling med rödkålsallad

Hemgjord dragonvinäger – boosta din egn..

Revbensspjäll med nudelsallad och grillad maj..

Brynt smör- & salviapasta med salsiccia

Friterad minimozzarella med pestomajonnäs

Pangrattato – fattigmansparmesan

Capunti med fläskkarré

Fläskkarréskivor östa med vitlökssmör

Stekt fläsk med löksås

Semitorkade tomater

Pinsa med kantarell och coppa di parma

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.