Räkpizza med rostad vitlöksmajonnäs

Ingredienser (2 portioner)
Konserverad burk hela skalade tomater på burk (San Marzano-tomater är bäst), alternativt färdig pizzasås
Färdig pizzadeg eller se här för recept
125 g Mozzarella
150 g Skalade räkor
75 g Sallad
Rostad vitlöksmajonnäs
2 dl majonnäs
1 hel + 1 klyfta vitlök
tabasco
salt
Picklad rödlök
1-2 rödlökar
1 1/2 dl vatten
1 dl socker
1/2 dl ättika
Gör så här
1. Förvärm ugnen med pizzastål eller pizzasten en timme innan du ska grädda, använd högsta möjliga värme. Går även att förvärma med en plåt en halvtimme innan gräddning för liknande resultat.
2. Skär av toppen på hela vitlöken, lägg på ett ark av ugnsfolie. Ringla över lite olja och salt. Gör ett paket och låt gå i ugnen på 175 grader i cirka 40 min tills den blivit mjuk och lätt karamelliserad. Kläm ut och arbeta med kniven till en puré. Blanda med majonnäs och smaka av med riven rå vitlöksklyfta, salt och 2-3 droppar tabasco samt eventuellt någon syra.
3. Skiva löken så tunt som du bara kan, bäst går det med mandolin. Lägg dem i glasburk och koka upp vatten, socker och ättika som du sedan slår över löken. Låt svalna och förvara sedan i kyl. Du kommer få över men den picklade rödlöken står sig ett par veckor och är god till det mesta.
4. Skär mozzarellan i bitar och låt vattna ur i sil eller på hushållspapper.
5. Att förbereda såsen är väldigt enkelt. Häll av lite av juicen som tomaterna ligger i, och späd/använd den om det skulle behövas (den är olika vattnig beroende på fabrikat). Sedan mosar du tomaterna med handen eller i en matkvarn. Det får gärna vara lite olika textur på såsen. Smaka av med salt (ca 1 g salt/100 g tomater) och en skvätt olivolja. Mixa inte tomaterna, då blir såsen vattnig och kommer att avdunsta fort under tillagningen vilket resulterar i en torr och trist pizza.
6. Forma pizzan genom att trycka eller kavla ut degen. Använder du inte stål eller sten så går det jättebra att lägga pizzan på bakplåtspapper som du sedan kan dra över till en förvärmd plåt. När du arbetar ut degen så rekommenderar vi mjöl av durumvete eller ris. Det blir otroligt lättarbetat och gör att pizzan glider lätt på pizzaspaden, samt så bränns inte de sorterna lika snabbt i ugnen som vanligt vetemjöl.
7. Sprid ut tomatsåsen och fördela mozarellan över pizzan. Grädda tills den är frasig i kanterna och ser klar ut. Toppa med räkor, skivad sallad och picklad rödlök, avsluta med att rippla över dressingen. Servera och njut!
Tips! Lägg pizzan på ett galler medans du ger den en sista touch med kärlek så behåller den sin krispighet bättre.
Vinhyllan.se samarbetar med de flesta av Sveriges duktiga vinimportörer, som åker världen runt och smakar på viner.
Genom att prenumerera på våra nyhetsbrev kommer du alltid att vara informerad om de senaste nyheterna, trender, events och mycket mer.
Fler recept

Fläsksvålschips med chilimajonnäs

Pizza bianco med sotad ramslök

Spaghetti aglio e olio

Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och bu..

Smörstekt torskrygg med potatispuré och knape..

Frasiga smördegskorgar med räkröra

Ostron mignonette

Klassisk fiskgratäng med räk- och dillsås sam..

Grillade lammkotletter med bräserad potatis o..

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.