https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan-24

Räkpizza med rostad vitlöksmajonnäs

Räkpizza med rostad vitlöksmajonnäs
En fräsch och smaskig pizza som funkar året om!

Ingredienser (2 portioner)
Konserverad burk hela skalade tomater på burk (San Marzano-tomater är bäst), alternativt färdig pizzasås
Färdig pizzadeg eller se här för recept
125 g Mozzarella
150 g Skalade räkor
75 g Sallad

Rostad vitlöksmajonnäs
2 dl majonnäs
1 hel + 1 klyfta vitlök
tabasco
salt

Picklad rödlök
1-2 rödlökar
1 1/2 dl vatten
1 dl socker
1/2 dl ättika

Gör så här
1. Förvärm ugnen med pizzastål eller pizzasten en timme innan du ska grädda, använd högsta möjliga värme. Går även att förvärma med en plåt en halvtimme innan gräddning för liknande resultat.
2. Skär av toppen på hela vitlöken, lägg på ett ark av ugnsfolie. Ringla över lite olja och salt. Gör ett paket och låt gå i ugnen på 175 grader i cirka 40 min tills den blivit mjuk och lätt karamelliserad. Kläm ut och arbeta med kniven till en puré. Blanda med majonnäs och smaka av med riven rå vitlöksklyfta, salt och 2-3 droppar tabasco samt eventuellt någon syra.
3. Skiva löken så tunt som du bara kan, bäst går det med mandolin. Lägg dem i glasburk och koka upp vatten, socker och ättika som du sedan slår över löken. Låt svalna och förvara sedan i kyl. Du kommer få över men den picklade rödlöken står sig ett par veckor och är god till det mesta.
4. Skär mozzarellan i bitar och låt vattna ur i sil eller på hushållspapper.
5. Att förbereda såsen är väldigt enkelt. Häll av lite av juicen som tomaterna ligger i, och späd/använd den om det skulle behövas (den är olika vattnig beroende på fabrikat). Sedan mosar du tomaterna med handen eller i en matkvarn. Det får gärna vara lite olika textur på såsen. Smaka av med salt (ca 1 g salt/100 g tomater) och en skvätt olivolja. Mixa inte tomaterna, då blir såsen vattnig och kommer att avdunsta fort under tillagningen vilket resulterar i en torr och trist pizza.
6. Forma pizzan genom att trycka eller kavla ut degen. Använder du inte stål eller sten så går det jättebra att lägga pizzan på bakplåtspapper som du sedan kan dra över till en förvärmd plåt. När du arbetar ut degen så rekommenderar vi mjöl av durumvete eller ris. Det blir otroligt lättarbetat och gör att pizzan glider lätt på pizzaspaden, samt så bränns inte de sorterna lika snabbt i ugnen som vanligt vetemjöl.
7. Sprid ut tomatsåsen och fördela mozarellan över pizzan. Grädda tills den är frasig i kanterna och ser klar ut. Toppa med räkor, skivad sallad och picklad rödlök, avsluta med att rippla över dressingen. Servera och njut!

Tips! Lägg pizzan på ett galler medans du ger den en sista touch med kärlek så behåller den sin krispighet bättre.

Få våra vintips och recept till din inkorg

Vinhyllan.se samarbetar med de flesta av Sveriges duktiga vinimportörer, som åker världen runt och smakar på viner.
Genom att prenumerera på våra nyhetsbrev kommer du alltid att vara informerad om de senaste nyheterna, trender, events och mycket mer.

 

E-postadress*

Mobilnummer

  • Klicka för att dela på facebook
  • Klicka för att dela på twitter
  • Klicka för att dela på pinterest

Fler recept

Fläsksvålschips med chilimajonnäs

Fläsksvålschips med chilimajonnäs

Visst det tar lite tid, men det går att förbereda i flera steg i förväg och de blir Under..
Pizza bianco med sotad ramslök

Pizza bianco med sotad ramslök

Frasig och smakrik med lite chilihetta och extra krämig av mozzarellan, en höjdarpizza he..
Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio

Napolitansk klassiker med få ingredienser som brukligt med rätter från Italien. En riktig..
Gambas al Pil Pil

Gambas al Pil Pil

En trevlig förrätt innehållandes räkor frästa i olja med vitlök och chili.
Boeuf Lyonnaise / Biff Rydberg

Boeuf Lyonnaise / Biff Rydberg

En lyxig pytt i panna på franskt vis.
Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella

Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och bu..

Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella.
Pasta Alfredo

Pasta Alfredo

Fettuccine Alfredo, eller Pasta Alfredo, är en klassisk italiensk pastarätt.
Smörstekt torskrygg med potatispuré och knaperstekt bacon

Smörstekt torskrygg med potatispuré och knape..

Smörstekt torskrygg med potatispuré och knaperstekt bacon. Grymt god maträtt som får dig ..
Frasiga smördegskorgar med räkröra

Frasiga smördegskorgar med räkröra

Frasiga smördegskorgar med räkröra. En riktigt lyxig men enkel rätt som garanterat kommer..
Ostron mignonette

Ostron mignonette

Så här serverar du ostron på Klassiskt franskt vis, med tillbehöret mignonette. Dessutom ..
Klassisk fiskgratäng med räk- och dillsås samt västerbottensost

Klassisk fiskgratäng med räk- och dillsås sam..

En klassisk fiskgratäng med pommes duchesse, räk- och dillsås samt toppad med västerbotte..
Grillade lammkotletter med bräserad potatis och rostad vitlök

Grillade lammkotletter med bräserad potatis o..

Smarrig och rustik rätt som med till exempel en bönsallad eller semitorkade tomater gör h..
Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.