Fetaost- och broccolipaj

Ingredienser (4 portioner)
Pajskal
125 g Smör, skuret i mindre bitar
3 dl Mjöl (180g)
2 krm Salt
En skvätt vatten vid behov
Fyllning
200 g Broccoli eller romanesco
3 Ägg
3 dl Grädde
1 tsk Paprikapulver
1/2 tsk Vitlökspulver
1/2 tsk Lökpulver
2 krm Svartpeppar
100 g Skinka, tärnad
150g Fetaost, i små kuber
Salt
Tillsätt gärna en 1 msk Torkad oregano för en extra örtig touch
Ugnsbakade tomater
500 g Körsbärs- eller cocktailtomater
4 Vitlöksklyftor, skalad och krossad
2 msk Olivolja
Örtkvistar, timjan eller oregano
1 tsk Socker
Salt
Gör så här
1. Arbeta mjöl, smör och salt till en grynig massa med fingertopparna eller i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Arbetar du för länge börjar glutentrådar att bildas och den blir svår att få ut och blir inte heller lika frasig. Tryck ut eller kavla ut degen i en pajform, cirka 24 cm i diameter. Nagga och låt stå kyl medan du förbereder fyllningen. Värm ugnen till 200 grader.
2. Förväll broccolin i lättsaltat vatten och låt dem ånga av.
3. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.
4. Vispa ägget med grädde och blanda ner fetaost och kryddorna. Smaka av med salt.
5. Fördela ut broccolin i pajskalet och häll på äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills fyllningen har stannat. Låt pajen vila i 10 minuter.
6. Servera med ugnsbakade tomater och njut! Även sallad och rödlök slungad i olivolja och citronsaft är trevligt till.
Ugnsbakade tomater
1. Sätt ugnen på 125 grader, har du varmluft så kan det vara bra att sänka till 100 grader. Halvera tomaterna.
2. Lägg dem med snittytan uppåt på en plåt. Fördela vitlök och timjan och ringla över olivolja, strö över lite socker och salt.
3. Torka dem i ugnen i cirka 2 timmar tills du tycker de har blivit tillräckligt torra med koncentrerad och söt smak.
Tips! Att göra en paj är ett bra tillfälle att ta vara på det som finns i skåpen. I den här pajen skulle fräst färsk paprika eller varför inte inlagd grillad passa perfekt.
Vinhyllan.se samarbetar med de flesta av Sveriges duktiga vinimportörer, som åker världen runt och smakar på viner.
Genom att prenumerera på våra nyhetsbrev kommer du alltid att vara informerad om de senaste nyheterna, trender, events och mycket mer.
Fler recept
Currydoftande blomkålspaj
Risotto med högrev och gremolata
Helstekt rostasfilé med bearnaise och säsonge..
Spaghettiklassiker med grönkål
Quesadillas med svamp och svartkål
Cordon Bleu med rödkålssallad
Broccolisoppa med räkor
Pizza med salame napoli
Pintxos med chiliräkor och omelett
Trattkantarellpizza
Dragon- & tomatgratinerad gnocchi
Friterad kyckling med rödkålsallad
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.


