Spaghetti aglio e olio

Ingredienser (4 portioner)
360 g Spaghetti
2-3 Vitlöksklyftor
1/3 Färsk chilipeppar, eller torkade flakes
3/4 dl Olivolja
Persilja
Pastavatten
Salt
Gör så här
1. Koka pastan i saltat vatten. Man brukar ge rekommendation att ha en liter vatten per 100 gram pasta. Men här kan du faktiskt ta lite mindre för att kokvattnet ska bli så stärkelserikt som möjligt. Kom ihåg att röra runt ibland när den kokas. Dessutom om du brukar salta vattnet med ungefär 10 gram per 1 liter vatten så kan du dra ner på den mängden med några gram då vi kommer att använda pastavattnet till såsen, cirka 4 gram per liter vatten är lagom.
2. I cirka 2 msk av oljan fräser du finhackad vitlök (ta ut grodden om den har en sådan), hackad chilipeppar och några persiljestjälkar. Var försiktig så att vitlöken inte blir bränd, oljan ska bara börja ta smak. Tillsätt ganska direkt en skopa av pastavattnet, ungefär den dubbla mängden mot oljan och låt koka tills den börjar bli "simmigare" och vattnet har reducerats ner till lika del som oljan.
3. När pastan är al dente (1-2 minuter före koktidens slut enligt förpackningen) så häller du i den tillsammans med cirka 1,5 dl pastavatten (spar ytterligare vatten utifall det behövs) och låt den tillagas klart medans du rör eller kastar runt pastan. Obs! Ta ur persiljan innan detta steg. Mata pastan med mera vatten och olja och försök att balansera de två.
4. När pastan är klar enligt ditt tycke och snyggt täckt med sås runt om så blandar du ner hackad persilja, smakar av med salt och serverar.
Smaklig måltid!
Tips!
Du kan även testa att använda skivad eller eller bara krossad vitlök med skal som du sedan tar ur. När det kommer till chilin, börja gärna med lite mindre, du kan alltid addera lite mer hetta på slutet.
Klassisk ratio när du kokar pasta, i alla fall enligt Italienarna, som vi tycker vi ska anamma: 1 liter vatten, 100 g pasta, 10 g salt
Vinhyllan.se samarbetar med de flesta av Sveriges duktiga vinimportörer, som åker världen runt och smakar på viner.
Genom att prenumerera på våra nyhetsbrev kommer du alltid att vara informerad om de senaste nyheterna, trender, events och mycket mer.
Fler recept

Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och bu..

Smörstekt torskrygg med potatispuré och knape..

Frasiga smördegskorgar med räkröra

Ostron mignonette

Klassisk fiskgratäng med räk- och dillsås sam..

Grillade lammkotletter med bräserad potatis o..

Musselpasta

Löksoppa

Kycklingben med körsbärstomater, grillad hjär..

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.