Musselpasta

Ingredienser (4 portioner)
1 Kg Blåmusslor
400 g Spaghetti eller Linguine
4 st Vitlöksklyftor
2 dl Vitt vin
1/2 Röd chili
Olivolja
Bladpersilja
Salt
Svartpeppar
Eventuellt citron
Gör så här
1. Blanda 2 liter kallt vatten med 1 dl salt och låt musslorna ligga i vattnet i minst 30 minuter, gärna längre. Musslorna kommer då att spotta ur sand som du helst inte vill knastra på när du äter. Skölj musslorna i kallt vatten och kasta dem som är trasiga eller är öppna och inte stänger sig när du knackar på dem.
2. Hetta upp lite olja och lägg i två krossade vitlöksklyftor och några persiljestjälkar i en kastrull eller en traktörpanna. Fräs ytterst lite innan du häller i musslor och vin. Höj temperaturen och sätt på locket så att du ångar musslorna. När de har öppnat sig är de klara. Ju kortare tid de tillagas efter det, desto saftigare blir de, så plocka ur de öppnade musslorna allt eftersom för bästa resultat. Släng de som inte öppnat sig.
3. Sila buljong genom din finaste sil och plocka av minst hälften av musslorna från skalen. Ställ åt sidan. Man kan täcka dem med ett lock eller liknande eller skvätta dem med lite av buljongen om de ser torra ut.
4. Koka pastan al dente i saltat vatten. Spar lite av kokvattnet.
5. Kärna ur chilin och hacka den och de andra två vitlökarna fint. Fräs försiktigt i olivolja innan du tillsätter musselbuljongen och en skopa pastavatten.
6. Lyft ner pastan, tossa runt eller rör runt tills du får en fin simmig sås som täcker pastan. Tillsätt mer pastavatten vid behov. Smaka av med salt, peppar, olivolja och eventuellt citron och mer chilihetta.
7. Lägg i musslorna och hackad persilja och vänd runt. Sedan är det bara att njuta! Få saker slår denna magiska rätt.
Tips! Det är fräscht att fräsa med körsbärstomater när de är i säsong.
Vinhyllan.se samarbetar med de flesta av Sveriges duktiga vinimportörer, som åker världen runt och smakar på viner.
Genom att prenumerera på våra nyhetsbrev kommer du alltid att vara informerad om de senaste nyheterna, trender, events och mycket mer.
Fler recept

Fläsksvålschips med chilimajonnäs

Pizza bianco med sotad ramslök

Spaghetti aglio e olio

Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och bu..

Smörstekt torskrygg med potatispuré och knape..

Frasiga smördegskorgar med räkröra

Ostron mignonette

Klassisk fiskgratäng med räk- och dillsås sam..

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.