https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan-24

Musselpasta

Musselpasta
Som den italienska klassikern Vongole men med blåmusslor. Tricket för att kunna äta rätten smidigt utan att de stora skalen tar över i tallriken, är att koka musslorna först. Då kan du plocka ur dem innan så att du kan njuta av dem med pastan, smakerna och den smygande hettan.

Ingredienser (4 portioner)
1 Kg Blåmusslor
400 g Spaghetti eller Linguine
4 st Vitlöksklyftor
2 dl Vitt vin
1/2 Röd chili
Olivolja
Bladpersilja
Salt
Svartpeppar
Eventuellt citron

Gör så här
1. Blanda 2 liter kallt vatten med 1 dl salt och låt musslorna ligga i vattnet i minst 30 minuter, gärna längre. Musslorna kommer då att spotta ur sand som du helst inte vill knastra på när du äter. Skölj musslorna i kallt vatten och kasta dem som är trasiga eller är öppna och inte stänger sig när du knackar på dem.
2. Hetta upp lite olja och lägg i två krossade vitlöksklyftor och några persiljestjälkar i en kastrull eller en traktörpanna. Fräs ytterst lite innan du häller i musslor och vin. Höj temperaturen och sätt på locket så att du ångar musslorna. När de har öppnat sig är de klara. Ju kortare tid de tillagas efter det, desto saftigare blir de, så plocka ur de öppnade musslorna allt eftersom för bästa resultat. Släng de som inte öppnat sig.
3. Sila buljong genom din finaste sil och plocka av minst hälften av musslorna från skalen. Ställ åt sidan. Man kan täcka dem med ett lock eller liknande eller skvätta dem med lite av buljongen om de ser torra ut.
4. Koka pastan al dente i saltat vatten. Spar lite av kokvattnet.
5. Kärna ur chilin och hacka den och de andra två vitlökarna fint. Fräs försiktigt i olivolja innan du tillsätter musselbuljongen och en skopa pastavatten.
6. Lyft ner pastan, tossa runt eller rör runt tills du får en fin simmig sås som täcker pastan. Tillsätt mer pastavatten vid behov. Smaka av med salt, peppar, olivolja och eventuellt citron och mer chilihetta.
7. Lägg i musslorna och hackad persilja och vänd runt. Sedan är det bara att njuta! Få saker slår denna magiska rätt.

Tips! Det är fräscht att fräsa med körsbärstomater när de är i säsong.

Få våra vintips och recept till din inkorg

Vinhyllan.se samarbetar med de flesta av Sveriges duktiga vinimportörer, som åker världen runt och smakar på viner.
Genom att prenumerera på våra nyhetsbrev kommer du alltid att vara informerad om de senaste nyheterna, trender, events och mycket mer.

 

E-postadress*

Mobilnummer

  • Klicka för att dela på facebook
  • Klicka för att dela på twitter
  • Klicka för att dela på pinterest

Fler recept

Fläsksvålschips med chilimajonnäs

Fläsksvålschips med chilimajonnäs

Visst det tar lite tid, men det går att förbereda i flera steg i förväg och de blir Under..
Räkpizza med rostad vitlöksmajonnäs

Räkpizza med rostad vitlöksmajonnäs

En fräsch och smaskig pizza som funkar året om!
Pizza bianco med sotad ramslök

Pizza bianco med sotad ramslök

Frasig och smakrik med lite chilihetta och extra krämig av mozzarellan, en höjdarpizza he..
Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio

Napolitansk klassiker med få ingredienser som brukligt med rätter från Italien. En riktig..
Gambas al Pil Pil

Gambas al Pil Pil

En trevlig förrätt innehållandes räkor frästa i olja med vitlök och chili.
Boeuf Lyonnaise / Biff Rydberg

Boeuf Lyonnaise / Biff Rydberg

En lyxig pytt i panna på franskt vis.
Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella

Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och bu..

Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella.
Pasta Alfredo

Pasta Alfredo

Fettuccine Alfredo, eller Pasta Alfredo, är en klassisk italiensk pastarätt.
Smörstekt torskrygg med potatispuré och knaperstekt bacon

Smörstekt torskrygg med potatispuré och knape..

Smörstekt torskrygg med potatispuré och knaperstekt bacon. Grymt god maträtt som får dig ..
Frasiga smördegskorgar med räkröra

Frasiga smördegskorgar med räkröra

Frasiga smördegskorgar med räkröra. En riktigt lyxig men enkel rätt som garanterat kommer..
Ostron mignonette

Ostron mignonette

Så här serverar du ostron på Klassiskt franskt vis, med tillbehöret mignonette. Dessutom ..
Klassisk fiskgratäng med räk- och dillsås samt västerbottensost

Klassisk fiskgratäng med räk- och dillsås sam..

En klassisk fiskgratäng med pommes duchesse, räk- och dillsås samt toppad med västerbotte..
Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.