https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Charmat/Martinotti-metoden – som också kallas Tankmetoden och Cuvé close

Charmat/Martinotti-metoden kan härledas till en man vid namnet Maumené som kom på en metod för produktion av mousserande vin i trycksatta tankar på 1800-talet. Vid 1895 finslipades metoden av en italienare vid namn Frederico Martinotti som då tog patent på metoden. Martinotti började också använda metoden kommersiellt i nordvästra Italien. Metoden utvecklades tekniskt 15 år senare av en fransman, Eugène Charmat. Martinotti var oenolog och Charmat var ingenjör, en italiensk-fransk uppfinning/metod som kanske borde heta Martinotti-Charmat. Även Tankmetoden och Cuvé close används. Prosecco är kanske det mest kända vin som är gjort på denna metod.

Vad som är specifikt för metoden är att den andra jäsningen sker på tank istället för på flaska som den traditionella metoden. Det finns flera anledningar till varför man använder sig av charmatmetoden. Dels för att man vill behålla de primära fruktaromerna som exempelvis päron, äpple och melon. Dels för att tidsåtgången inte är lika omfattande vilket gör att det blir ekonomiskt fördelaktigt. Mousserande viner gjorda på denna metod är inte lagrade på samma sätt som när man använder den traditionella metoden men det finns en del kvalitetsproducenter som låter vinet lagras på sin jästfällning under en längre tid för att vinet ska få mer lagringstoner som exempelvis kex och nougat.

När druvorna skördats jäses musten efter krossning, till ett stilla vin som kallas basvin, i en tank. När vinet jäst färdigt har det fått en alkoholhalt på ca 10%. Det stilla vinet jäses sedan en andra gång i en trycksatt tank. Socker tillsätts tillsammans med jäst och jäsningen tar fart igen. I och med att man nu jäser under tryck så stannar koldioxiden kvar i vinet och vips! Där har vi nu kolsyra i vinet och vi har ett mousserande vin. När jäsningen är klar låter man vinet vila under en tid och sedan filtreras vinet för att få bort allt sediment. Vid detta moment väljer en del kvalitetsproducenter att låta vinet ligga kvar på sin jästfällning under en längre tid för att vinet ska få karaktär från autolysen. Efter filtrering tillsätts det socker som sedan beskriver vilken kategori som vinet hamnar i, exempelvis Brut, Extra Brut etc. Det mousserande vinet tappas sedan över på flaska under tryck för att behålla kolsyran i det vinet.

 

Publicerat: 28 juli, 2021
Skrivet av: Carina Mian

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.