https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan-24

Mousserande vin

Mousserande viner förknippas väl oftast med festligheter och firande och kärleken till bubblorna verkar inte ta slut, snarare tvärt om. Vi konsumerar stora mängder mousserande i världen och idag behöver det knappast vara fest för att vi ska öppna en flaska utan det går alldeles utmärkt vilken dag i veckan som helst.

Mousserande är samlingsnamnet för alla viner med bubblor i hela världen. Alla länder har sedan sitt eget namn på produkten plus att flera är ursprungskyddade idag. De mousserande viner man tänker på först och främst är kanske champagne, cava och prosecco.

Alla dessa tre är ursprungskyddade vilket innebär att man inte kan producera ett mousserande vin och kalla det för champagne någon annanstans än i regionen Champagne i Frankrike. Om vinet är framställt utanför regionen Champagne men med den traditionella metoden heter vinet Cremant annars kallas det helt enkelt mousseaux och då tillverkas vinet med andra metoder.

Prosecco kan endast produceras under namnet prosecco i Veneto i Italien. Fram till 2009 hette också druvan prosecco men bytte då namn till Glera. Anledningen var att prosecco började bli så populärt att det dök upp prosecco från andra delar av världen. För att skydda produkten så lagstiftade man med att området urspungsskyddades och druvan bytte namn för att skilja på de båda. Det är vanligt att man kan se Spumante eller Frizzante på etiketter på mousserande i Italien. Vilken av dem beror på hur högt tryck det är i flaskan. Spumante beskriver ett högre tryck än Frizzante. Det finns mousserande viner gjorda på den traditionella metoden i Italien också. Franciacorta är en av dem som blir mer och mer tillgängliga för oss i Sverige.

En Cava är gjord på den traditionella metoden i Spanien. Cava kan produceras på olika ställen utan att vara knutet till ett specifikt område i Spanien idag, men det produceras så mycket som 95% i Penedès i Katalonien. Cava syftar på metoden i första hand. Används annan metod kallas mousserande generellt för ganvas.

Metoder för framställning av mousserande

Traditionella metoden som ibland också kallas Champagnemetoden innebär att en cuvé, ett basvin, jäser en andra gång på flaska, vilket ger karaktär till vinet plus att koldioxoden som bildas i och med jäsningen blir kvar i flaskan.

Charmat metoden, Tankmetoden eller Cuve Close innebär att den andra jäsningen för att få kolsyra sker i tank i stället och tappas sedan om på flaska. Metoden används ofta då man vill ha kvar de primära aromerna från druvan. Dessutom är kostnaden eller tidsåtgången i att producera vinet inte lika stor som den traditionella metoden.

Méthode ancestrale – Med denna metod tappas vinet över på flaska innan allt socker i vinet hunnit jäsa klart till alkohol. Jäsningen fortsätter i flaskan och koldioxiden blir på så sätt kvar i flaskan. Ett vin som kallas Pétillant Naturel, Pet Nat, tillverkas med denna metod och har blivit populär på senare tid. Oftast avskiljs inte jästfällningen utan den blir kvar i vinet som blir grumligt och ibland ganska låga i alkoholhalt. Dessa viner är menade att dricka unga.

Asti metoden kan man säga är en variation på tankmetoden. Musten jäser i tank där koldioxiden som bildas i och med alkoholjäsningen släpps ut till en början. När jäsningen pågått ett tag stänger man till tanken och tar tillvara på den koldioxid som bildas under tiden vinet fortsätter jäsa. Jäsningen avstannas med en snabb kylning av vinet när man nått den sockernivå och det tryck som önskar i vinet. Den sockerhalten vinerna får kommer från sockret som fanns i musten redan från början, inte från något tillsatt socker under processen.

Kolsyremetoden – där det helt enkelt tillsätts koldioxid till vinet manuellt.

Olika druvor används

Alla regioner och länder har sin egen lagstiftning angående druvor och hur det mousserande vinet ska framställas. Det kan vara både blå och gröna druvor. I produktion av mousserande viner pressas inte druvorna så hårt och skalen ligger inte med och macererar vilket innebär att det inte följer med någon färg från de blå druvornas skal. Det finns dock röda mousserande viner också. Lambrusco från Italien, som produceras med olika sockernivåer, eller Sparkling Shiraz från Australien.

Förutom just dessa tre olika mousserande vinerna som nämnts ovan (champagne, cava prosecco) så produceras det bubblig dryck i stort sett  hela världen och det finns många fler än dessa att utforska. Från Tyskland kommer Sekt som framställs med tankmetoden. I Ryssland produceras stora mängder mousserande viner. USA, Argentina, Australien, Nya Zeeland för att nämna några fler länder och som använder sig av flera olika metoder.

Sockerhalterna i mousserande viner inom EU

 

Publicerat: 9 april, 2021
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.