https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Varan har lagts i din varukorg!

Meny
Vinhyllan.se
  • Sök

Torrt eller sött, vad föredrar du?

Gillar du riktigt riktigt torra mousserande eller gillar du lite sötare? Oavsett vad så passar de till olika sorters mat beroende på hur mycket socker de innehåller. En riktigt torr mousserande går bra ihop med mat som har sälta och är lite fet som en aioli. Ofta dricker vi kanske en torr mousserande som en aperitif, vinet sätter igång salivproduktionen och det gör dig hungrig. Klurigt, eller hur? En sötare blir bra till glassdesserter som exempel, konsistensen från den kalla glassen ihop med bubblorna blir en perfekt matchning, plus att sött passar med sött.  Varför är det olika sockernivåer då? Ja, tur är väl det. Vi är alla så olika så det skulle väl egentligen bli ganska tråkigt om alla föredrog samma saker. Eller om alla viner smakade likadant. Några av oss föredrar sött och andra föredrar torrt. Men till matchning med mat ska du utgå från grundsmaker när du matchar, så även om du kanske inte gillar sött eller torrt så blir det bra när du matchar rätt.

Sötman och sockernivån kommer ifrån produktionsprocessen. När det mousserande vinet har jäst klart och man tagit bort jästfällningen så tillsätts något som kallas dosage till vinet. Där bestäms hur söt eller torr mousserande man vill framställa. Det finns flera olika nivåer på sockerinnehållet och för de viner som säljs inom EU finns en lagstiftning som efter sockernivån delar in i olika kategorier av EU.

 

Publicerat: 22 mars, 2020
Skrivet av: Carina Mian

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.