https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan-24

Pangrattato - fattigmansparmesan

Pangrattato - fattigmansparmesan
Även kallad mollica fritta och mollica di pane. Alltså krispigt stekta brödsmulor, ofta med vitlök, örter och ibland sardeller. Det fungerar som en budgetvariant istället för ost och blir krispigt och smakrikt. Dessutom alltid extra kul att ta tillvara på något och ge det nytt liv. Använd istället för parmesan till i princip allt!




Ingredienser
Dagsgammalt ljust bröd, eller panko
Vitlöksklyftor
Olja
Timjan
Persilja
Salt
Ev. Chiliflakes

Receptet innehåller inga mängder då det kan skilja sig stort hur mycket olja brödet suger upp och beroende på temperatur i stekpannan. Börja med mindre än du tror och tillsätt mer vid behov.

Gör så här
1. Kör några dagar gammalt bröd (går även att använda panko) i matberedare eller blender. Gärna så att det är en blandning av mindre och större bitar av brödet. Om du känner för att använda handkraft så går det givetvis att riva brödet.
2. Börja med att steka krossade vitlöksklyftor (kan inte bli för många, nästan i alla fall) i oljan tills de är lätt gyllene.
3. Ta upp vitlöken och stek brödet i oljan. Håll under uppsikt och rör lite. Justera värmen vid behov, det får inte brännas, låt det hellre ta lite tid. Efter ungefär halva tiden lägger du ner repad timjan eller hel hackad om den inte är för grov i stammen. Tillsätt eventuellt chiliflakes för skön hetta.
4. När brödet är krispigt och fått fin färg så blandar du ner hackad persilja och smakar av med salt och peppar. Njut och strö på det mesta i matväg: pasta, grönsaker, sallader, skaldjur och fiskgratänger.

Tips! För extra umamismak så kan du låta hackade sardeller smälta ut i oljan. Extra fräscht blir det med riven citronzest. Prova även med andra örter, torkade eller färska, som rosmarin, oregano och dragon.

Få våra vintips och recept till din inkorg

Vinhyllan.se samarbetar med de flesta av Sveriges duktiga vinimportörer, som åker världen runt och smakar på viner.
Genom att prenumerera på våra nyhetsbrev kommer du alltid att vara informerad om de senaste nyheterna, trender, events och mycket mer.

 

E-postadress*

Mobilnummer

  • Klicka för att dela på facebook
  • Klicka för att dela på twitter
  • Klicka för att dela på pinterest

Fler recept

Hemgjord dragonvinäger – boosta din egna bearnaisesås

Hemgjord dragonvinäger – boosta din egn..

Ta fram det bästa hos dragonen genom att lägg in den i vinäger. Du får supergoda dragonbl..
Revbensspjäll med nudelsallad och grillad majs

Revbensspjäll med nudelsallad och grillad maj..

Revbensspjäll med en krispig nudelsallad - du måste testa! Så fräscht och gott, speciellt..
Brynt smör- & salviapasta med salsiccia

Brynt smör- & salviapasta med salsiccia

Fyllig rätt med nötigt smör och krispig salvia. Man kan utesluta salsiccian, på så sätt b..
Friterad minimozzarella med pestomajonnäs

Friterad minimozzarella med pestomajonnäs

Frasiga, ostiga och lite småsega rackare. Alltså friterade minimozzarella med chilihet pa..
Capunti med fläskkarré

Capunti med fläskkarré

Pastasorten Capunti, ny bekantskap för många i Sverige. Härlig tycker vi, men så klart gå..
Fläskkarréskivor östa med vitlökssmör

Fläskkarréskivor östa med vitlökssmör

Här steker vi karrén precis som man gör med fläskkotletter. Men istället för färska örter..
Stekt fläsk med löksås

Stekt fläsk med löksås

Klassiker som få säger nej till. Alltså till och med löksåsen slinker ner hos barnen*. ..
Semitorkade tomater

Semitorkade tomater

Fixa en plåt på söndag så kan du förgylla måltiderna kommande vecka. Passar till kyckling..
Pinsa med kantarell och coppa di parma

Pinsa med kantarell och coppa di parma

Läcker pinsa med kantarellsmakande färskost. Tillsammans med coppa di parma, pinjenötter ..
Frasig smördeg med bacon

Frasig smördeg med bacon

Härliga och frasiga tilltugg till buffen eller minglet. Enkla att göra och dessutom välje..
Smördegspinnar

Smördegspinnar

Smördegspinnar, smördegssticks, smördegsstänger - kalla dem för vad du vill. Oavsett så ä..
Srirachamajonnäs

Srirachamajonnäs

Kan vara en av de mest lättaste dipparna du kan kan fixa, speciellt om du använder färdig..
Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.