https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Valpolicella

Öster om Gardasjön i Italien finner vi Valpolicella, känt för jordbruk, marmorbrytning och kanske framför allt sin omfattande vinproduktion. Faktum är att områdets namn tros ha ett historiskt ursprung från den latinska och grekiska betydelsen för just ”dalen med många vinkällare”.  Ett av de vin som blivit signifikant för just Valpolicella är Amaronevin, men det finns även fler sorter som uppskattas högt bland världens alla vinälskare – exempelvis Ripasso och Recioto som vi kommer att berätta mer om strax.

Natur och klimat

Beläget i Verona, i de nordliga delarna av Italien, med Alpernas sluttningar, den vackra Gardasjön och riktigt vacker natur som scenario är det inte konstigt att många väljer att återkomma just till trakterna kring Valpolicella. Oavsett om du är intresserad av vin och matlagning eller andra aktiviteter finns det något för de flesta oavsett intresse och ålder.
Som väntat består området av flertalet vingårdar i varierande storlekar, som bidrar till den hänförande miljön. Området har utan tvekan gynnsamma förutsättningar för just vintillverkning, med en kalk- och näringsrik jord. Klimatet är för det mesta milt och kontinentalt, utan extrema värmepåfrestningar eller köldknäppar. Närheten till Gardasjön, som är Italiens största insjö och det Adriatiska havet gör dessutom att området får en naturlig fuktighet och på så vis undviker torka.

Viner från Valpolicella

Det är först och främst rött vin som tillverkas i Valpolicella, med druvan Corvina som den främsta beståndsdelen. Andra inhemska druvor som används är Rondinella, Molinara och Corvinone. Även druvorna Rossignola, Barbera, Negrara, Sangiovese och Bigolona förekommer om än inte i lika stor omfattning som de förstnämnda druvorna.

Som nämnt inledningsvis är Amaronevin områdets mest kända och exporterade vin. Detta vin, gjort på enbart torkade druvor, kännetecknas av sin fyllighet och djupa karaktär och passar såväl till olika maträtter som till att avnjutas som sällskapsvin med eller utan ost eller liknande tilltugg.
En annan uppskattad vinsort är Ripasso, som i själva verket syftar till den metod som används vid tillverkningen. Kortfattat innebär metoden, som uppfanns just i Valpolicella, att vinet jäses en andra omgång mellan tio och tolv dagar. Denna process gör att vinet får en kraftigare karaktär, högre halt av tanniner och alkohol samt fördelaktigare struktur och mild syrlighet. Många anser att vinet passar ännu bättre till mat än Amarone, då den är mer lättdrucken.
Sist men inte minst vill vi passa på att nämna Recioto, vars namn kommer av det italienska ordet för öra, som på Verona-dialekt kallas ’recie’. Detta syftar till druvklasarnas öron, de druvor som är längst ut på klasarna och således får mest sol, och är de druvor som används för att tillverka Recioto. Även dessa druvor torkas men har en kortare jästid, vilket resulterar i en något lägre alkoholhalt men å andra sidan en högre halt av sötma.

Utvalda produkter

 

Publicerat: 23 februari, 2020
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.