Amarone della Valpolicella är ett vin producerat av torkade druvor. Området ligger i Veneto i nordöstra Italien och man kan lugnt påstå att det är ett av Italiens mest kända viner. Vinet är ursprungsskyddat och har DOCG status sedan 2009. DOCG (Denominazione d´Origine Controllata e Garantita) innebär att det är den högsta kvalitetskategorin i Italien.
Druvorna som används vid produktionen av Amarone är torkade i hela klasar i speciella torkningsrum. Traditionellt var klasarna utspridda på mattor och fick torka på stora golv utan någon kontroll på temperatur vilket kunde ibland leda till att druvorna angreps av mögel. Idag skördar de flesta producenter i speciella lådor som fylls till en specifik vikt, som sedan ställs i ställage i torkningsrum. I dessa rum är luftfuktighet och temperatur kontrollerade för att undvika mögelangrepp. Minimalt hanterande av druvorna gör att risken för att druvorna ska angripas av mögel eller ruttna minimeras och vinerna blir mer balanserade och renare i stilen.
Efter torkningsprocessen krossas druvorna och musten jäses. Med torkningsprocessen förlorar druvorna en hel del juice vilket innebär att musten som ska jäsa blir väldigt koncentrerad. Jäsningen kan vara lite svårstartad och kan ibland till och med stanna av.
Att producera vin på torkade druvor är en metod som använts sedan romartiden och just Amaroneviner är ganska nytt egentligen. Vinet har producerats sedan 1950-talet i Valpolicella där ett vin som kallas Recioto, ett sött fylligt vin som är producerat av torkade druvor, är förgrunden till ett Amarone. Jäsningen stoppas för att bevara sötman i ett Recioto men för ett Amarone fortsätter man jäsningsprocessen för att vinet ska bli torrt. Amaro betyder bitter och därifrån kommer namnet.
Efter jäsning lagras vinerna på ekfat under viss tid innan de släpps för försäljning.
Lagstiftningen vad gäller skördeuttag, vilka druvor som får användas, hur länge torkningen av druvorna ska pågå och lagring av vinerna innan de får släppas för försäljning etc, kan du läsa om på ConsorzioValpolicella.
Utvalda produkter
Publicerat: 23 februari, 2020
Skrivet av: Vinhyllan.se