Ripasso kan man enkelt översätta till ”att återanvända något” och det är egentligen exakt det man gör också. Vinet framställs i Valpolicella i Venetien, nordöstra Italien. Vid framställningen av ett Amaronevin som också kommer härifrån återanvänds skalresterna från det färdigjästa vinet för att sedan tillsättas i ett redan befintligt ungt Valpolicellavin.
Amarone della Valpolicella framställs på torkade druvor som jäser tillsammans med musten. När vinet sedan jäst klart lägger man över skalresterna,opressade, i ett redan befintligt vin, ett ungt Valpolicella. Vinet får sedan jäsa en gång till. Alkoholhalten höjs samt att det blir ett fylligare och smakrikare vin med en högre koncentration i smaker tack vare den nya jäsningen med skalresterna.
Vinet lagras ofta i nya bariqques under en tid för att få en vaniljton i smaken. Valpolicella Ripasso blev ett framgångsrikt vin som ett billigare alternativ till en dyrare Amarone. Försäljningen av vinet ökade enormt mycket under en period och är fortfarande populärt till nackdel för det lättare Valpolicella.
Utvalda produkter
Publicerat: 23 februari, 2020
Skrivet av: Vinhyllan.se