
Valpolicella ligger i regionen Veneto i nordöstra Italien. Området har utökats över tiden och blivit större och sträcker sig från gränserna vid Soave som är en vitvinszon till den norra änden av Po Valley. Den historiska zonen som idag står för ca 40% av produktionen kan idag etiketteras med Valpolicella Classico. Namnet sägs vara en mix av latin och grekiska och betyder något liknande ”dalen med många källare”.
Vinerna från Valpolicella
Här produceras mest röda viner och Valpolicella som alltså området heter är även namnet på ett av vinerna härifrån. Valpolicella finns i många olika stilar där de unga vinerna kan drickas kylda och passar utmärkt till antipasti.
De andra vinerna som vi hittar härifrån är fylligare och smakrikare och druvorna kommer från zoner med bättre kvalitet samt att vinerna produceras från torkade druvor. Traditionellt var det Recioto, ett sött vin, som var det stora vinet men från 1953 tog Amarone över rollen då det första kommersiella vinet Amarone släpptes från Bolla och Bertani.
Amarone anses vara ett misstag egentligen för att man ”glömde” bort att avstanna jäsningen för det söta Recioto. Vinet jäste helt ut och blev aningen bittert eftersom allt socker försvann med jäsningen. Amaro betyder bitter, därav namnet på vinet.
För de röda vinerna är det druvan Corvina som historiskt ansetts vara drottningen av druvor och den allra bästa i kvalitet av dem alla. På sent 1960-tal fick området DOC status och man började dra upp regler för området. I stället för att bara använda sig av Corvina fick druvorna Molinara och Rondinella tillsammans med Corvina ingå i en blend samt att större skördar tilläts. Priserna på druvorna sjönk och produktionen av kvalitativa viner försvann nästan. Många vingårdar lades ner och försvann, av de som låg i Classico-området uppe i bergen, av ekonomiska skäl. Detta räddades av att populariteten av Amarone blev större och större under 1990-talet och produktionen steg från 19 772hl, 1972 till 46 500hl, 1990 och under de 10 åren fram till 2000 steg produktionen ännu mer och var då uppe i
116 752hl. Tack vare populariteten steg priserna på druvorna och många hade nu råd att investera i nya vingårdar i Classico-området.
Från området kommer även ett vin som vi känner till under namnet Ripasso. Ripasso är en teknik som används för att göra ett Valpolicella fylligare, smakrikare och att det ska få en högre alkoholhalt. Man använder jästa skalrester från Amaronetillverkning och låter sedan dessa jäsa om med ett lättare Valpolicellavin.
Det vita vinet som produceras här heter Soave och finns i både torra och söta stilar. Soave ska innehålla 70% Garganega som får blandas med 30% Chardonnay och Trebbiano di Soave. Det söta vinet Recioto di Soave som är producerat av torkade druvor innehåller även det dessa druvor.
Vacker vy från kullarna i Valpolicella
Utvalda produkter
Publicerat: 23 februari, 2020
Skrivet av: Vinhyllan.se