https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan-24

USA

USA är efter Frankrike, Italien och Spanien idag den fjärde största vinproducenten i världen. Även om vin tillverkas i samtliga delstater är det utan tvekan Kalifornien som är ledande inom odling och produktion, och står för hela nittio procent av landets totala vintillverkning. Ytterligare stater som är välkända inom vinvärlden är New York, där många fina Rieslingviner produceras, samt Oregon, Pennsylvania och Washington som bland annat tillverkar uppskattade Pinot Noir-viner. Landet har vidare en förhållandevis lång tradition av vintillverkning, något som blir tydligt då man beaktar att vikingen Leif Eriksson, som den första europé som utforskade Nordamerika, kallade det land han hittade Vinland. Anledningen till detta var helt enkelt den stora mängd vindruvor man fann i området. Den tidigaste riktiga vintillverkningen i dagens USA tros dock ha skett mellan 1562 och 1564 i Florida, av franska bosättare. I takt med att fler människor emigrerade till landet ökade även vinproduktionen och man föredrog att odla de druvor som var vanliga och odlades i Europa, även om inhemska druvor användes i såväl blandningar som till att skapa hybriddruvor av. USA, precis som många europeiska länder, drabbades hårt av vinlusen. Dock kom räddningen i form av resistenta vinstockar från Missouri, som innebar att odlingarna både i Europa och USA kunde börja återhämta sig.

 

När det kommer till vinets historia i denna nation kan man inte låta bli att nämna förbudet mot alkohol, som 1920 blev infört i hela landet. Denna sanktion innebar att det blev förbjudet att tillverka, sälja och transportera alkohol i någon form – med undantag för nattvardsvin. 1933 tog dock förbudstiden slut, men det tog flera år innan vintillverkningen återtogs i någon större skala. Idag är landet som tidigare nämnt stora inom vinindustrin och producerar omkring 25,3 miljoner hektoliter vin årligen.

 

Vilka druvor odlas?

På den nordamerikanska kontinenten finner vi flera inhemska druvsorter, bland annat den blåa söta druvan Concord som används främst i söta viner men även i sylt, juicer, läsk samt i godis. Druvan härstammar från och har kultiverats från den nordamerikanska druvan Vitis Labrusca, och tål både de varma somrarna och de kalla vintermånaderna som det nordliga USA bjuder på. En druva som tål ännu hårdare förutsättningar och odlas så långt norrut som i Kanada, är även den blåa druvan Vitis Riparia. Druvan har en hög syrahalt och är ofta en del av blandningar eller korsas med andra druvstockar. I landets mellersta och södra delar trivs istället druvan Norton, en blå druva med lång historia då det var denna druva som från början lade grunden till vinindustrin i Missouri. Druvan ger färgrika viner med härlig fyllighet och toner av mörka frukter, kaffe och choklad.

 

Som tidigare nämnt är även importerade druvor populära att odla, exempelvis druvorna Pinot Noir, Chardonnay, Zinfandel och Riesling.

 

USA:s vindistrikt

Man uppskattar att det finns cirka tretusen kommersiella vingårdar i USA, med minst en i varje delstat. Landets stora yta och vidsträckthet gör att miljö, klimat och förutsättningar kan skilja sig enormt mycket beroende på var man befinner sig. Druvor som odlas i landets nordliga delar skulle överhuvudtaget inte klara sig i de varmare och fuktigare förhållanden i de sydliga områdena och vice versa. Nedan presenteras de två största och mest kända av landets olika vinregioner.

 

Kalifornien

Kalifornien kallas inte sällan ”vinstaten”, vilket i sig inte är märkligt då staten har över 200 000 hektar mark upplåten för vinodlingar. Området har ett synnerligen gynnsamt klimat för vinodling, med vissa lokala skiftningar i temperaturer och jordmåner. Inom delstaten finns det i sin tur fem mindre regioner, med bland annat North Coast där de kända distrikten Napa, Mendocino och Sonoma ingår. Några av Kaliforniens mest uppskattade viner är gjorda på druvorna Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Zinfandel.

 

Pacific Northwest

Detta område omfattar delstaterna Washington och Oregon, och hamnar efter Kalifornien på en stolt andraplats när det kommer till den mängd vin som tillverkas i USA. Washington är den större av dessa två när det kommer till flest antal tillverkningsplatser, av vilka många är kända för sina högkvalitativa viner av Merlot, Chardonnay och Cabernet Sauvignon. I Oregon odlas främst den välrenommerade blåa druvan Pinot Noir, men även Pinot Gris – som skiftar i färg från gråblå till brunrosa och bland annat ger upphov till torra, lätta vita viner samt dessertviner.

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.