https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Tyskland

Sett till de länder i världen som producerar vin hamnar Tyskland på en stolt niondeplats. Landet har även ur ett historiskt perspektiv varit framgångsrika inom vinexport, och redan under medeltiden skeppat vin till andra länder – däribland Sverige. Man har dessutom hittat spår som tyder på att man redan under antiken odlade druvor och tillverkade vin inom landets gränser.

 

Idag är Tyskland fortfarande betydande inom exportindustrin för vin och levererar bland annat stora kvantiteter av sina Rieslingviner till USA och andra länder. Främst är det vita viner som tillverkas i landet och exporteras utomlands, även om de röda vinerna har ökat i produktion sedan åttiotalet och upptar ungefär en tredjedel av nationens totala vinodlingsytor.

 

Produktionen och odlingarna är i första hand lokaliserade i de sydvästra delarna av Tyskland, längs floden Rhen och dess olika utlopp.

 

Vilka druvor odlas?

Tysklands geografiska läge, förhållandevis långt norrut i Europa, medför till stor del kalla vintrar och innebär att man har fokuserat på köldtåliga druvor. Däribland ser vi många gröna druvor som Riesling, Müller-Thurgau, Kerner och Silvaner. Några av de blåa druvor som trivs och frodas i landet är Dornfelder, som blir allt mer förekommande på odlingarna samt Spätburgunder – som ses som Tysklands variant av Pinot Noir.

 

Tysklands vindistrikt

Som vi tidigare nämnt är de flesta av Tysklands vinodlingar belägna i landets sydvästra delar, där klimat- och jordförhållanden är gynnsamma och anpassade för just vinodling. Många av odlingarna finns dessutom kring landets olika floder, skyddade från kyla och vind av de omgivande bergen.

 

Ser man till de kvalitetsviner som tillverkas i landet omfattar dessa tillverkningen i tretton olika distrikt, med i sin tur mindre delregioner. Det finns även ytterligare distrikt som tillverkar enklare så kallade bordsviner och lokala övriga varianter. Nedan ser vi ett axplock av några av Tysklands välkända vinregioner.

 

Ahr

Denna till ytan sett lilla region är lokaliserad längs floden Ahr, vilken är en biflod till den större floden Rhen. Trots det nordliga läget bedrivs en kvalitativ och lyckad produktion av viner bland annat från den blåa druvan Spätburgunder. Anledningen till detta är att de omgivande Eifelbergen erbjuder ett naturligt skydd mot väder och vind och skapar något av ett medelhavsliknande mikroklimat för odlingarna.

 

Baden

Baden är Tysklands varmaste och soligaste vintillverkningsregion, placerad i landets sydvästra hörn. Området är känt och uppskattat för sina högkvalitativa Pinotviner, av såväl röda som vita sorter som exempelvis Spätburgunder, Grauburgunder och Weißburgunder. Regionen är med sina nästintill 16 000 hektar druvodlingar Tysklands tredje största vinregion, men är i dagsläget faktiskt inte lika stora inom exportindustrin som sina mindre regionala grannar.

 

Mosel

I Mosel, längs floderna Mosel, Saar och River, finner vi många tillverkare som fokuserar på druvan Riesling. Även druvorna Elbling och Müller-Thurgau samt den blåa druvan Spätburgunder förekommer i regionen. Vinerna från området är kända för att ha en lätt fyllighet, hög syrahalt, mineraltoner samt en viss krispighet. Sett till den mängd vin som exporteras och produceras i området är Mosel Tysklands tredje största vinproducerande region.

 

Rehinhessen

Denna region är Tysklands största vinregion, med mer än 26 000 hektar mark som är upplåten för druvodlingar. Geografiskt sett är Rheinhessen belägen till vänster om floden Rhen och med Haardtbergen i söder. Man uppskattar att området har odlat vindruvor och tillverkat vin sedan romartiden och vidare även under medeltiden då vinkulturen förespråkades av den medeltida regenten Charlemagne.

 

Omkring sjuttio procent av regionens odlingar upptas av gröna druvor, så som Müller-Thurgau och Riesling. De blåa druvorna har dock blivit mer förekommande på senare tid och druvor som Dornfelder, Spätburgunder och Baluer Portugiser tillverkas även i området.

Utvalda produkter

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.