https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Varan har lagts i din varukorg!

Meny
Vinhyllan.se
  • Sök

Tjeckien

Majoriteten av det tjeckiska vinet produceras i landets sydvästra delar, i regionen Moravia – som i själva verket står för hela 96 procent av nationens vintillverkning. Efter att ha hittat arkeologiska fynd tror man att vinproduktionen startade under romartiden och växte i omfattning under de kommande åren. Idag fokuserar man mest på inhemska druvor, men även internationellt erkända druvor som exempelvis Cabernet Sauvignon har börjat odlas på senare tid.

 

På hösten, ofta under september, är det vanligt med flera olika vinfestivaler i flera olika städer. De största av dessa tillställningar sker på orterna Znojmo, Mikulov, Brno samt Mělník och erbjuder såväl ett stort utbud av lokala viner, mat och musik. Värt att tillägga är att de tjeckiska vinerna ofta rankas högt i kvalitet bland de internationella vinerna och exporteras till andra länder i Europa, USA och Asien.

 

Vilka druvor odlas?

Bland de vita vinerna används druvor som Müller-Thurgau, Veltlínské zelené (Grüner Veltliner), Ryzlink vlašský (Welschriesling) och Rysslink rýnský (Riesling) för att nämna några av dessa. Vanligt förekommande blåa druvor är Svatovavřinecké (Saint Laurent), Frankovka (Blaufränkisch) och Zweigeltrebe (Zweigelt).

 

Tjeckiens vindistrikt

I det stora hela har Tjeckien ett så kallat kontinentalt klimat, med torra och varma somrar medan vintrarna kan vara förhållandevis kalla, vilket av naturliga orsaker påverkar valet av plats för landets vinproduktion. Temperaturen kan dock skilja sig mycket beroende på var i landet man befinner sig, särskilt på de högre höjderna där det kan vara både regnigt och kallt.

 

Enligt de tjeckiska bestämmelserna kring vin framgår att det officiellt finns två vinproducerande regioner i landet, Moravia och Bohemia.

 

Moravia

Detta område, som ligger i sydvästra Tjeckien, är som sagt den största av de två vinregionerna i landet. Produktionen är först och främst centrerad till områdena kring floden Dyje, där de många vingårdarna och odlingarna vackert sprider ut sig bland de historiska byarna. Moravia är uppdelat i fyra mindre distrikt, varav Mikulovska är en av dessa. Områdets vita viner är mycket uppskattade och har även vunnit priser på internationell nivå.

 

Bohemia

Bohemia består av två små vintillverkande områden, Mělnická och Litoměřická. Vingårdarna i dessa områden hör till några av nordligaste i Europa, faktiskt på samma breddgrad som flera av odlingarna i Tyskland. Även i Mělnická är produktionen centrerad kring vattendrag, längs floden Elbe och dess bifloder. Besöker man Prag kan man enkelt passa på att besöka någon av regionens vingårdar, då flera av dessa ligger i närheten av huvudstaden.

Utvalda produkter

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.