https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Sydafrika

Sydafrika hör till vad man även inom vinkretsar brukar kalla Nya världen, det vill säga en av de länder som blivit koloniserade av de redan vinproducerande nationerna från Europa. De första druvorna planterades i trakterna kring Kapstaden av holländska sjöfarare 1652 och sju år senare kunde man sedan skörda de första vindruvorna. Det huvudsakliga skälet till att man började producera vin var inledningsvis att förse övriga sjömän och handelsresande med förnödenheter på deras väg till det fjärran Orienten. Så småningom kom dock Sydafrikas viner att uppskattas även av övriga européer och under 1700-talet var Cap Constatia, ett sött muscatvin, en högt aktad exportvara. Som så många andra länder drabbades tyvärr även Sydafrika av vinlusen, vilket förstörde stora delar av vinodlingarna i landet i slutet av 1800-talet. Vintillverkningen återhämtade sig dock och en av de producenter som har gjort sig ett stort namn inom branschen är KWV (kooperativa Sydafrikanska vinmakarföreningen). Detta drevs, som namnet antyder, ursprungligen som ett kooperativ, men ombildades 1997 till ett företag.

 

Värt att tillägga är att landets vinproduktion efter apartheidens avskaffande började blomstra, då exporten åter tilläts efter att inte har varit möjlig under en längre period.

 

Vilka druvor odlas?

En av Sydafrikas mest kända inhemska druvor är den blåa Pinotage, som är en korsning av druvsorterna Cinsault och Pinot Noir. Trots att denna endast står för cirka två procent av landets totala produktion är den betraktad som något av en nationaldruva för Sydafrika. Dess karaktär är unik och många av vinerna som druvan ingår i kännetecknas av tydliga dofter av rök och stall. Ytterligare uppskattade blåa druvor är Cabernet Sauvignon och Shiraz, som även är de som är mest förekommande i landet. Bland de gröna druvorna finner vi Chenin Blanc, som i Sydafrika även kallas Steen. Denna druva är nationens mest odlade druvsort och upptar omkring en femtedel av den totala odlingsarealen. Övriga vanliga gröna druvor är Colombard, Chardonnay och Sauvignon Blanc.

 

Sydafrikas vindistrikt

De flesta av Sydafrikas vinodlingar befinner sig i de kustnära områdena i sydvästra delen av landet. Här möts de två världshaven Atlanten och Indiska oceanen, vilket ger området ett medelhavsliknande klimat med varma och solrika sommarperioder och kalla och regniga vintrar. På högre höjder kan det till och med komma snö under vinterperioden, som i denna del av världen faktiskt infaller mellan maj och oktober. Nedan presenterar vi två av Sydfrikas mest kända regioner.

 

Coastal Region

Denna region betraktas som Sydafrikas viktigaste och omfattar bland annat de mindre distrikten Constatia, Durbanville, Paarl, Swartland och Stellenbosch. Det sistnämnda distriktet är känd som landets främsta vinproduktionsdistrikt och tillverkar högkvalitativa viner av druvorna Cabernet Sauvognon, Shiraz, Chardonnay samt Pinotage.

 

Breede River Valley

Ytmässigt är Breede River valley den region som har de största vinodlingarna, med exempelvis druvor som Chardonnay, Chenin Blanc, Cabernet Sauvignon, Pinotage och Shiraz. Området är på tre sidor omgivet av vidsträckta berg, vilket gör att odlingarna skyddas från vind och övrig påverkan från havet. Som regionens namn antyder är många av druvodlingarna lokaliserade längs floden Breede River, framför allt de druvor som i stor mängd används i olika blandningar. Druvor av högre kvalité odlas ofta längs bergens sluttningar, där de olika mikroklimaten och jordmånen gynnar druvorna på varierande sätt.

Utvalda produkter

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.