https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Sverige

Sverige må inte vara stora på den internationella vinmarknaden, men från det att vinproduktionen startade officiellt 1990 ökar denna stadigt och intresset för druvodling samt vintillverkning är större än det någonsin har varit tidigare. Som anat har inte traditionsmässigt vilt växande naturliga vinrankor funnits i landet, och inte heller någon längre stadigvarande odling – även om det har framkommit information om att man under medeltiden bedrev en viss druvodling och vintillverkning i en del svenska klosterträdgårdar. Idag finns det framför allt odlingar i de södra delarna av Sverige, främst i Skåne men även i Halland Blekinge och Öland. Enligt uppgifter fanns det 2016 över 200 olika odlare, och även om många av dessa bedriver odling och tillverkning på hobbynivå finns det idag omkring femtio producenter som tillverkar vin som finns tillgänglig på den offentliga vinmarknaden.

 

Vilka druvor odlas?

Sveriges klimat påverkar i mångt och mycket vilka druvor som bäst lämpar sig för odling. De förhållandevis korta odlingssäsongerna gör att man gärna väljer köldtåliga druvor som Solaris – en grön druva som hinner med att mogna på cirka nittio dagar. Andra vanligt förekommande gröna druvor är Johanniter, som är en korsning mellan Riesling och Sevye-Villar samt Phönix (Phoenix) som även den är en korsning, fast av druvorna Bacchus och Villard.

 

Bland de blåa druvorna hittar vi bland annat Rondo, Regent, Leon Millot och Cabernet cortis.

 

Sveriges vindistrikt

Sverige har ännu inte infört något regelverk när det gäller klassificering av de olika viner som produceras inom landets gränser. Av denna anledning får svenskproducerat vin enligt EU:s vinlagsstiftning endast säljas och marknadsföras som så kallade bordsviner, det vill säga enklare typer av viner som inte kan räknas som högre kvalitetsviner. Troligen är detta dock något som kommer att förändras inom en inte alltför avlägsen framtid. I och med att antalet producenter ökar finns ett ökat behov av skyddade ursprungsbeteckningar. Utöver detta talar mycket även för att de nya möjligheterna till fri gårdsförsäljning av vin kommer att bidra positivt till utvecklingen av ytterligare kvalitativ vintillverkning samt ge nya producenter bättre möjligheter att ta sig in på marknaden.

Utvalda produkter

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.