https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Portugal

Vad många inte vet är att väldigt många vinkorkar, i alla fall de som är gjorda av korkek, kommer från Portugal. Landet i fråga exporterade närmare bestämt cirka 900 miljoner korkar år 2016, och även om det idag har blivit vanligare med skruvkorkar är korkindustrin fortfarande en viktig del av nationens ekonomi. När det kommer till vintillverkning introducerades denna redan under antiken av fenicier, kartagerner, greker samt senare i större skala av romarna. Redan under denna tidsepok exporterades vin utomlands, framför allt till olika delar av det romerska imperiet. Under 1700-talet expanderades dessutom handeln till Storbritannien, vilket även påverkade den brittiska efterfrågan på det portugisiska vinet. Idag placerar sig landet på en ungefärlig tionde plats när man jämför med andra vinproducerande länder.

 

Vilka druvor odlas?

Portugal har en stor variation när det gäller de druvor som odlas i landet, tack vare skiftande förutsättningar när det kommer till jordmån och klimat. I de norra delarna av landet hittar vi till exempel den gröna druvan Alvarinho, som är en av Portugals mest uppskattade och välkända druvor. En annan grön druva som i sin tur odlas i de södra delarna av landet, framför allt i trakterna kring staden Vidigueira är Antão Vaz. Denna druva trivs ypperligt i det varma och soliga klimatet och ger upphov till ett vin som i egen blandning är smakfull, fyllig, strukturrik med toner av tropiska frukter, mandarinskal och lite mineraler. En av de blåa druvor som även den odlas frekvent i södra Portugal är Castelão. Denna druva brukar ofta resultera i välstrukturerade viner med mycket tanniner och hög syrahalt samt med karaktär av röda vinbär, torkade plommon och bär. Övriga vanligt förekommande blåa druvor är Carignan, Negra Mole och Tinta Barroca. Bland de gröna druvsorterna ser vi för övrigt bland annat Arinto, Assário, Galego och Verdelho

 

Portugals vindisktrikt

Portugal har strikta reglementen när det kommer till det sätt på vilket vinet produceras och tillverkas. För att få bära märkningen Região Demarcada krävs att tillverkarna följer den process som föreskrivs av den regionala vinkommissonen för det aktuella området. De regioner som får använda det nämnda sigillet uppgår i dagsläget till sju olika områden. Utöver detta finns även nio ytterligare regioner som producerar vin, men som inte får använda den nämnda märkningen på sitt vin. Nedan följer dock några av de områden som tillåts märka vinet med detta.

 

Vinho verde

Denna region är den största regionen och befinner sig i det något svalare, regnigare och grönskande nordliga Portugal. Den fylliga och näringsrika jorden ger bra förutsättningar för stora skördar men då antalet soltimmar inte är obegränsade odlas druvorna ofta på ställningar, pergolor, träd eller andra strukturer för att säkerställa att samtliga druvklasar får sol och ordentligt med växtyta. En av de mest signifikanta gröna druvorna för regionen är Alvarinho, som ger fylliga, rika viner med viss torrhet och komplexitet. Sedan 1999 producerar även regionen mousserande viner, en verksamhet som än idag fortsätter att växa i området.

 

Alentejo

Alentejo upptar så mycket som en tredjedel av Portugals totala yta och är lokaliserad i de södra och varmare delarna landet. Regionen är känd för sina röda viner, som är vanligt förekommande viner på restauranger och caféer i Lissabon samt andra delar av landet. Några av områdets typiska druvor är Borba, Évora, Redondo och Reguengos, vilka samtlig ofta ger mjuka och lättdruckna viner. När det gäller just de röda viner finner vi att det även finns flera högkvalitativa viner från regionen, exempelvis vin av de importerade druvorna Syrah, Cabernet och Sauvignon. Produktion av vita viner å andra sidan är inte lika allmänt utbredd i området, vilket beror på det varma klimatet som gör de gröna druvorna svårodlade. Vi vill dock passa på att berätta om den redan nämnda druvan Antaõ Vaz, som har blivit en av regionens mest populäraste druvor. Denna har en förträfflig syrahalt samt härliga tropiska frukttoner.

 

Beira Interios

Vid den bergiga gränsen till Spanien finner vi den vackra och majestätiska regionen Beira Interior. Området har ett varierande klimat med varma och torra somrar å ena sidan samt kalla och långa vintrar å andra sidan. I de södra delarna av regionen, Cova da Beira, odlas den inhemska välsmakande druvan Fonte Cal – som ger rika, friska viner med honungskaraktär.

Utvalda produkter

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.