https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Varan har lagts i din varukorg!

Meny
Vinhyllan.se
  • Sök

Österrike

Även om Österrike i jämförelse med andra europeiska länder inte producerar enorma mängder vin, har landet en lång tradition av vintillverkning. Man vet med säkerhet att druvor odlats för vinframställning sedan 600-talet f.Kr, samt under de följande århundradena för att under medeltiden till största del ombesörjas av klostren. Munkarna odlade med stor framgång nämligen vindruvor utmed floden Donau, och under 1000- och 1100-talet var efterfrågan på österrikiskt vin stor och exporterades till flera platser i Europa. Faktum är vingårdarna under 1500-talet upptog tre gånger så stor yta som dagens vinproduktion i själva verket gör. En bidragande orsak till detta kan vara den vinskandal som uppdagades 1985 i Österrike, då det framkom att det i vissa fall hade använts låga halter av det skadliga ämnet dietylenglykol som sötningsmedel i flera billiga söta viner. Detta påverkade naturligtvis nationens anseende och export inom vinindustrin, samt ledde till att landet införde några av de strängaste vinlagstiftningarna och kvalitetskraven i världen. Idag har dock produktionen återhämtat sig, med fokus på vita viner. De röda vinerna har emellertid på senare år blivit allt mer populära i Österrike och står för cirka tjugo procent av landets totala vinframställning.

 

Vilka druvor odlas?

Den gällande vinlagstiftningen i landet tillåter officiellt ett trettiotal olika druvor som får odlas vid vintillverkning. Bland dessa gröna druvor finner vi Grüner Veltiner, som är landets mest kända och främsta beståndsdel i de vita vinerna. Denna utgör uppskattningsvis 46 procent av Österrikes produktion av vita viner. Ytterligare vanligt förekommande gröna druvor är Welschriesling (icke att misstas för vanlig Riesling), Weissburgunder (Pinot Blanc) och Müller-thurgau. Bland de blåa druvorna finns bland annat Blaufränkisch, Zwigelt samt Blauer Portugieser.

 

Österrikes vindistrikt

Österrike är indelat i tre olika vinregioner, som sin tur är indelade i sexton mindre distrikt. Samtliga av dessa regioner är koncentrerade till landets östra delar, med flera av vingårdarna belägna längs floden Donau. I dessa områden är det i det stora hela ett kontinentalt klimat som råder, med varma och torra sommarperioder samt kalla vinterperioder. I de södra delarna av regionen förekommer det dock mer regn än i de södra, vilket är gynnsamt för odlingarna.

 

Niederösterreich

Denna region är hemvist för den välkända nämnda druvan Grüner Veltiner, då majoriteten av Niederösterreichs viner tillverkas av just denna. Regionen är även landets största region och står för över femtio procent av den totala produktionen i nationen. De torra vita vinerna och olika mousserande viner framställts här med god kvalitet och är mycket populära i vinsammanhang.

 

Huvudstaden Wien räknades tidigare som en egen region men omfattas nuförtiden av den större regionen Niederösterrich. Här finner man så mycket som 612 hektar vinodlingar endast inne i själva staden. Det är inte ovanligt vinet säljs direkt på odlarnas egna serveringar, men vissa serveras även på andra restauranger än den egna.

 

Steiermark

I detta bergiga och en gång vulkanrika landskap, på gränsen till Slovenien, framställs många uppskattade viner av druvorna Welschriesling, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc samt Chardonnay. Här produceras även det unika rosévinet Schilcher, gjord på druvan Blauer Wildbacher. Samma druva används även till blandningar för mousserande viner, vilka brukar ha en karakteristisk smak – ofta med toner av jordgubbar.

 

Burgenland

Vid gränsen till Ungern finner vi denna region, lokaliserad i landets sydöstra del där det råder ett förhållandevis varmt och fuktigt klimat. Området producerar många fylliga röda viner, bland annat av druvorna Blaufärnkisch, Cabernet Sauvignon, Zweigelt och Merlot. Dessa odlas framför allt i distrikten Mittelbrugenland och Südburgenland, där det även är vanligt att vinet lagras på fat under tillverkningen. Regionens två övriga distrikt, Neusiedlersee och Leithaberg-Hügelland är placerade på motsatta sidor om sjön Neusiedlersee. Sjön, med samma namn som distriktet, har en riktigt gynnsam effekt på odlingarna då den ökar områdets fuktighet samt mildrar sommar- och vintervädret. I dessa områden framställs de flesta av Österrikes söta viner, som är mycket kvalitativa och uppskattade.

Utvalda produkter

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.