https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Varan har lagts i din varukorg!

Meny
Vinhyllan.se
  • Sök

Grekland

Enligt den grekiska mytologin förknippades guden Dionysos inte bara som fruktbarhetens gud, utan dessutom som vinets gud. Detta samt arkeologiska fynd visar att vinproduktionen har en lång och traditionell historia i Grekland. Faktum är att man har hittat bevis för att vinrankor odlades redan 4000 år f.Kr. i de norra delarna av landet. Anmärkningsvärt att det inte bara var druvor som de dåtida grekerna tillverkade vin på. Frukter som äpplen, päron, kvitten och fikon var nämligen vanliga ingredienser i vinet som även späddes ut med vatten, då detta ansågs öka dryckens hållbarhet. Det var även under denna period, för cirka 5000 år sedan, som ett av Greklands mest populära viner uppstod. Detta vin kallas Retsina och har en speciell smak av kåda från Aleppotallar. Bakgrunden till detta är att man under antiken använde kådan för att försluta de amforor som vinet förvarades i, vilket gav smak till drycken samtidigt som det gjorde att syret inte förstörde drycken. Även efter det att nya förvaringssätt uppkom fortsatte man att tillsätta tallkådan, vilket görs än idag.

 

I samband med den nästintill fyrahundraåriga turkiska ockupationen av Grekland hamnade vinproduktionen i träda och kom att göra så av andra anledningar fram till 1960-talet. Idag producerar landet ansenliga mängder vin och man uppskattar att omkring 200 000 familjer tillverkar vin av olika slag. Framför allt är det vitt vin som framställs och bidrar till den årliga produktionen som beräknas uppnå 3,5 miljoner hektoliter.

 

Vilka druvor odlas?

Signifikant för Grekland är att man till stor del fokuserar på inhemska druvor som i vissa fall har odlats i landet ända sedan antiken. Det finns många lokala sorter och faktum är att man än idag inte har klarlagt samtliga druvor som odlas, men uppskattar antalet till omkring 300 olika sorters druvor.

 

Som vi redan hart nämnt är det främst vita viner som dominerar produktionen och så mycket som 70 % av odlingarna upptas av gröna druvor som Robola, Vilana, Assyrtiko, Roditis, Moscophilero, Debina, Savatiano samt olika sorter av Muscat. Bland de importerade gröna druvsorterna finner vi bland annat Chardonnay, Sauvignon Blanc, Ugni Blanc och Viognier. Ser vi till de importerade blåa druvorna är Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cinsault, Cabernet franc och Grenache några av de mest vanliga druvsorterna. Man uppskattar att de importerade druvorna fyller omkring femton procent av Greklands totala odlingsytor.

 

Bland de 30 % av vinproduktionen som upptas av blåa druvor finner vi även de inhemska druvorna Limnio, Agiorgitiko, Xinomavro, Mandelaria och Mavrodaphne.

 

Greklands vindistrikt

Det medelhavsklimat som Grekland bjuder på innebär skonsamma vintrar medan somrarna kan bli mycket varma och torra. Detta gör att många producenter väljer att odla på nordliga sluttningar och ofta på högre höjder, vilket inte är ett problem då landet i sig är väldigt bergigt.

 

Norra Grekland

Denna region, som omfattar områdena Epirus, Makedonien och Trakien har kallare vintrar än övriga delar av landet, som har mer av ett medelhavsklimat. Det är inte ovanligt med starka vindar, regn och till och med snö i uppe i de bergiga delarna av området. Det svala klimatet gör att regionen främst fokuserar på vita viner, som exempelvis den blom- och citrussmakande druvan Debina, vilken odlas i Epirus. I de nordvästra delarna, i Makedonien odlas dock den uppskattade och populära röda druvan Xinomavro. Övriga signifikanta druvor för området är de vita druvorna Malagouisa, Assyrtiko och Roditis.

 

Egeiska öarna

I det Egeiska havet finner vi denna arkipelag av öar som i de nordliga och västra delarna avgränsas av det grekiska fastlandet, i söder av Kreta samt i öster av den turkiska ön Anatolien. Talar man om Grekland är det ofta bilden av dessa öar, med sina vitputsade hus och blåa detaljer, som dyker upp hos de flesta. På en av de mest välkända öarna i området, Santorini, produceras Greklands populäraste vin av druvan Assyrtiko. En annan välkänd ö är Samos, på vilken druvan Muscat Blanc sägs ha sitt ursprung. Denna druva ger än idag upphov till flera olika slags viner med både söta, torra och fylliga variationer

 

Södra Grekland

Detta område omfattar Kreta, Peloponnesos och Kefalonien och medelhavsklimat i detta område innebär ett gynnsamt klimat för vinodlingarna i regionen. Regionen Peloponnesos står för en stor del av landets vinproduktion, och i dess nordöstra del finner vi appellationen Nemea, som producerar framgångsrika röda viner av druvan Agiorgitiko. De röda vinerna från området anses vara fylliga, med smaker av bland annat hallon, svarta vinbär, plommon, muskot och kryddor av olika slag.

 

I de norra delarna av såväl Peloponnesos som Kefalonien produceras sedan långt tillbaka främst söta röda viner, av druvan Mavrodaphne. På senare år har dock de vita druvorna Robola och Roditis även blivit populära.

 

Centrala Grekland

Här finner vi regionerna Thessalien, Epirus och Attica som är något torrare och soligare än exempelvis norra Grekland. I områdets södra trakter kring Aten odlas stora mängder av Savatiano, som är Greklands mest odlade vita druva. I de norra, mer bergiga delarna odlas å andra sidan mest röda druvor – så som Xinomavro, Krasato och Stavroto. I dessa områden produceras även det redan nämnda vinet Retsina, som tillverkas av druvan Savatiano och får sin karaktär av bland annat kåda från tallar.

Utvalda produkter

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.