https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Varan har lagts i din varukorg!

Meny
Vinhyllan.se
  • Sök

Chile

Chile är omväxlingarnas land och med sin vertikala sträckning på 430 mil från norr till söder bjuder landet på torra öknar såväl som regniga och kalla skogar samt berg. Detta innebär som väntat att förutsättningarna för landets rikliga skördar resulterar i många olika viner med spännande och skiftande karaktärer. De chilenska vinerna är idag mycket omtyckta och står sig bra på den internationella vinmarknaden. Det är främst de röda vinerna som med sin fruktighet blivit populär bland världens vinentusiaster, exempelvis blåa druvor som Cabernet Sauvignon, som redan på 1800-talet importerades från Bordeaux för odling i landet. De flesta av Chiles vinstockar har för övrigt haft långa liv då de tack vare bergskedjan Anderna i öster samt öknen i norr, fick ett naturligt skydd mot vinlusen som drabbade vinodlingar på andra håll i världen.

 

Druvor

Som nämnt har Caubernet Sauvignin rönt stor framgång för landets vinexport, men även Bordeauxdruvan Carmenère har blivit signifikant för Chile och är mycket populär hos världens vinsmakare. Övriga vanligt förekommande blåa druvor är Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Mourvèdre och Pinot Noir. Vänder vi blicken till de vita vinerna är de mest framträdande druvorna Chardonnay, Sauvignon Blanc och Riesling, som samtliga passar ypperligt att odla i det något svalare klimat som de södra delarna av landet tillhandahåller.

 

Chiles vinregioner

I detta land finns det fyra vinregioner vilka är uppdelade i olika distrikt och vidare i zoner och mindre områden. Nedan presenterar vi några av dessa distrikt och områden.

 

Maipo

I detta varma och torra område, en bit nedanför Santiago finns omkring 8000 hektar vinodlingar, vilka traditionellt odlar många viner i Bordeauxstil, så som Cabernet Sauvignon – vilket gjorts redan sedan 1800-talet. Just de olika Cabernetblandningarna från detta område är riktigt kända och uppskattade. Området hör för övrigt till den största och mest centrala vinregionen Region Valle Central.

 

Rapel

Även detta distrikt hör till samma större region som Maipo, och är uppdelat i två deldistrikt; Colchagua Valley och Cachapoal Valley. I det förstnämnda området är det de blåa druvorna som dominerar och omfattar hela nittio procent av produktionen. Cabernet Sauvignon ligger i topp och följs av lika uppskattade Syrah och Malbec. I Cachapoal är klimatet mycket varierande, med stora skiftningar i temperaturen under dygnets timmar, vilket gynnar odlingarna. Även här är det främst de blåa druvorna som odlas, Cabernet Sauvignon samt Merlot och Carmenère till viss del.

 

Casablanca

Cirka 75 kilometer nordväst om Santiago finner vi Casablanca Valley, och bland annat Chardonnaydruvan, som trivs bra i det något svalare klimatet. Även Sauvignon Blanc och Pinot noir odlas med framgång i området. Vinproduktionen i Casablanca är tämligen ny då de första vinstockarna sattes först i mitten på 1980-talet.

 

Itata

Detta område som hör till den södra vinregionen, är troligen landets äldsta vindistrikt och erbjuder fritt växande äldre buskrankor med druvor som exempelvis Cinsault och Carignan. De fyrtioåriga stockarna som finns på odlingarna erbjuder druvor som Moscatel de Alexandria samt País. Man har på sistone även framgångsrikt börjat odla Sauvignon Blanc.

Utvalda produkter

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.