Australien
Australien är ett land som på många sätt är både variationsrikt och vidsträckt, vilket även märks hos de viner som kommer härifrån. De olika klimatmässiga skillnaderna skapar skiftande förutsättningar för en mängd olika viner, av olika typer, smaker och stilar. Landet är idag världens fjärde största vinproducent med vintillverkning i Australiens samtliga delstater. Uppskattningsvis finns det mer än 2400 vintillverkare, utspridda över 65 olika vindistrikt.
Dagens moderna vinindustri skapades och tog fart omkring 1950, då man började fokusera på så kallade bordsviner istället för starkvin. På senare tid har det även skett en övergång från massproduktion av minde kvalitativa viner till ett fokus på småskaligare skördar och således mer kvalitetsviner. Utöver detta har man moderniserat tillvägagångssätt för odling, skörd och framställning samt influerats av traditionella europeiska metoder.
Vilka druvor odlas?
Sammanlagt odlas över hundra olika druvsorter i Australien, varav den blåa druvan Shiraz förekommer mest frekvent. Denna druva skiftar i karaktär beroende på var i Australien den odlas samt är populär både i enskild tappning och i olika blandningar. Ytterligare vanliga druvor när det kommer till rödvinsframställning är Cabernet Sauvignon och Merlot, som tillsammans med Shiraz står för sextio procent av landets totala vinproduktion.
De vita vinerna domineras av druvor som Chardonnay, Colombard och Sémillon, men även Riesling- som genom de tidiga tyska invandrarna har blivit vanligt förekommande.
Australiens vindistrikt
Australien, som administrativt består av sex delstater, är uppdelat i olika vinzoner – som i sin tur är uppdelade i distrikt och deldistrikt. Det är även de sistnämnda som i första hand framgår på flaskornas etiketter.
South Eastern Australia
Detta vidsträckta område sträcker sig från den norra kusten till den södra, en sträcka på 200 mil, vilket resulterar i att regionen ofta kallas en ”superzon”. Denna vinzon omfattar även New South Wales, Victoria, och Tasmanien samt de sydöstra delarna av Queensland och South Australia. Värt att nämna i detta sammanhang är att 95 procent av landets vingårdar uppskattas finnas i detta område.
För övrigt är miljön är högst varierande och består av regnskog, berg, buskskog, öken och uttorkade flodådror. Vinproduktionen är dock först och främst lokaliserad i de svalare kustområdena. De vanligaste druvorna härifrån är de gröna druvorna Chardonnay, Sémillon och Sauvignion Blanc samt de blåa druvorna Merlot, Shiraz och Cabernet Sauvignon.
South Australia
Ungefär hälften av landets vinproduktion sker i denna delstat, även om antalet vingårdar inte är lika många som exempelvis i South Eastern Australia. Klimatet här är torrt och vingårdarna ligger i huvudsak längs floden Murray, där de även får sin bevattning från.
I detta område finns det som troligen räknas som Australiens mest kända vinområde, Barossa Valley. Produktionen i detta område påbörjades av tyska immigranter, som i mitten på 1800-talet planterade de första vinstockarna på platsen. Framför allt är det druvan Shiraz som Barossa Valley är känd för, vilket till stor del har att göra med att man här har världens äldsta Shiraz-vinstockar. Vidare är andra signifikanta blåa druvor i området Grenache och Mourvedre. Den gröna druvan Sémillon har dessutom gamla anor i regionen, med flera mycket gamla vinstockar. I det närliggande området Eden Valley produceras för övrigt den gröna druvan Riesling, som är känd för sin mycket höga kvalité.
Western Australia
Detta område, som upptar en hel tredjedel av landets yta, producerar paradoxalt nog endast mindre än fem procent av landets sammanlagda vinproduktion. Nästintill samtliga vingårdar är belägna i de sydvästra delarna av staten, kring Perth och Albany, och många av dessa har gamla anor. Den första odlingen, i Swan Walley, startades av Thomas Waters redan 1829 och har idag utvecklats till en modern vinindustri med flera vingårdar som är populära besöksmål. Värt att nämna är även Margaret River, som idag räknas som det exklusivaste distriktet med högkvalitativa druvor som Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon, Shiraz, Merlot, Chenin Blanc och Verdelho.
Ser vi till klimatet är området relativt varmt, vilket framför allt märktes i slutet på 1960-talet då temperaturen tack vare naturliga vattenströmmar och vindar ökade. Detta resulterade i en större produktion samt kraftiga och fruktiga viner. Dock har en svalare temperatur de senaste åren resulterat i att vinproduktionen minskat något, men trots detta samt vindistriktets lilla storlek är områdets viner kända för att vara både smakfulla och av väldigt hög kvalitet.
Victoria
Delstaten Victoria är landets näst minsta delstat, men omfattar flest individuella vinproducenter i Australien. Regionens varierande klimat gör även att det finns en mängd olika viner med skiftande egenskaper, smaker och nyanser. Några av de mest högklassiga vinerna på druvorna Chardonnay, Pinot Noir, Cabarnet och Shiraz kommer härifrån.
Tasmanien
Denna ö, och egna stat, nedanför fastlandets sydligaste spets bjuder på ett svalt klimat som skiljer sig från det i resten av landet. Druvorna Pinot noir, Chardonnay och Riesling produceras med stor framgång här och ger även upphov till ypperliga mousserande viner.
Northern territory
Den stora delstaten Northern territory, lokaliserad i norra delarna av landet, är tämligen glest befolkad. Med en geografi som består av mycket öken och ödemark finns det inte heller många vingårdar här. En av de få som existerar i området är dock Chateau Hornsby, ganska nära Alice Springs. Tack vare djupa borrhål får man här vatten och kan konstbevattna odlingarna, som till stor del består av den blåa druvan Shiraz.
Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.