https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Argentina

De första vinodlingarna i Argentina utvecklades i mitten på 1500-talet, då spanjorer och portugiser bosatte sig i landet och förde med sig vintillverkningskonsten från sina ursprungsländer. Längre fram, under 1700-talets senare del anlände även en mängd italienare, fransmän och fler spanjorer som bidrog till att utveckla och inleda en större vinproduktion med druvor som till exempel Criolla och Cereza. Inledningsvis fanns de flesta odlingarna i närheten av kloster då det huvudsakliga syftet var att tillgodose behovet av nattvardsvin.

 

Idag producerar Argentina mest vin i Sydamerika samt är femte största producent internationellt sett. Man har dock börjat fokusera mer på kvalitet istället för kvantitet, vilket till stor del märktes när landets endruvsviner blev mer uppskattade på marknaden runtomkring i världen.

 

Vilka druvor odlas?

De blåa druvorna Criolla chica och Cereza har sedan långt tillbaka varit populära och är så än idag, även om exporten av just dessa druvor har minskat i modern tid. Även den blåa druvan Malbec, som passar bra för odling i det varma klimatet, är en av de främsta druvorna i landets vinproduktion. Andra vanligt förekommande druvor, av den gröna sorten dock, är Palomino och Torrontés med kryddiga och aromatiska egenskaper. Den tredje mest odlade gröna druvan i Argentina är chardonnay, följda av druvorna Sémillon, Chenin blanc och Ugni blanc.

 

Några av Argentinas elva vinregioner och dess druvor

 

Salta

Argentinas vinodlingar är mycket utspridda, med till exempel den högt belägna vinregionen Salta i norr där vissa odlingar befinner sig på 2600 meters höjd. Trots att denna region storleksmässigt är mycket omfattande står den endast för cirka 1,5 procent av landets sammanslagna vinproduktion. Området är främst renommerad för sina vita viner från den gröna druvan Torrentés, men det går även att hitta kvalitativa röda viner från denna region.

 

Mendoza

Längs bergskedjan Anderna finner man regionen Mendoza. Detta område är inte bara vackert beläget längs bergens fötter, utan är landets mest betydande region och producerar uppskattningsvis 80 procent av Argentinas vin. Även här är många vingårdar högt belägna, på cirka 800-1200 meters höjd. Ungefär hälften av odlingarna består av blåa druvor, med druvan Malbec som den mest planterade. De gröna druvorna, så som exempelvis Chardonnay och Criolla utgör tillsammans med druvor som Cereza och Criolla chica (som även ger ljust rosa viner) resterande del av odlingarna i området.

 

La Rioja

La Rioja är landets äldsta vinregion och är av de erövrarna från Spanien uppkallat av den spanska regionen Rioja. Då området är både hett och torrt gör det att behovet av konstbevattning vid odlingarna är mycket stort. De mest förekommande druvorna är de gröna sorterna Moscatel de Alejandria och Torrontés. På senare tid har dock blåa sorter som Syrah, Malbec och Bonarda vunnit mark inom produktionen i distriktet. Intressant att nämna att man i detta område även finner Sydamerikas största Fairtrade-producent av viner.

 

Río Negro

I de nedre delarna av landet, i södra Patagonien, hittar vi regionen Río Negro. Detta område är den kallaste vinregionen i Argentina, vilket medför att odlingarna har en lång mognadssäsong och ger viner med hög syrahalt. Av denna anledning är de vita vinerna vanliga, med druvor som Torrentés, Semillon. Dock förekommer även den blåa druvan Pinot Noir.

 

San Juan

Argentinas varmaste region är San Juan och är efter regionen Mendoza landets näst största vinregion sett till hur mycket som produceras. Tidigare har enkla rödviner, gjorda på druvorna Criolla chica och Cereza, varit vanligast i detta område – men på sistone har man även satsat på kvalitativa odlingar av Shiraz, Bonarda och Viognier.

 

Vintillverkningen i Argentina har fram till helt nyligen ej omfattats av några som helst bestämmelser. Den senare tidens utveckling av industrin har dock gjort att ett system för kontroll och kvalitet är under uppbyggnad. Mendoza är än så länge emellertid den enda region i landet som har en ursprungsbeteckning, Dénominationes de Origen (DO), på sina viner.

Utvalda produkter

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.