https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Xarel-lo

Xarel-lo tillsammans med Macabeo (Viura) och Parellada blir Cava. Man finner Xarel-lo druvorna i Katalonien längsmed Spaniens nordöstra kust. Det här är en druvsort som trots att den är känslig för frost erbjuder en mycket hög aciditet. I Alella regionen i Katalonien så använder man även Xarel-lo för att producera stilla viner som har en krispig och fräsch smak.

Xarel-lo i vingården

När man ser på druvsorten i vinodlingen så kan den verka rätt så medioker. Den mognar vare sig tidigt eller sent på säsongen. Druvorna har en medelstorlek och här finns det inga särskilda krav vad gäller jordmån. Druvan klarar olika typer av klimat. Det ska dock sägas att den är känslig för mögel. Druvan har en stark smak och det är oftast den som känns mest i det moussernade vinet Cava.

Stilla viner med Xarel-lo druvor

Man använder sig även av Xarel-lo för att tillverka viner som inte är mousserande. Det här är intressanta viner som har en syra som påminner om citron. Vinerna får fin textur med vegetabiliska inslag. Något som är mycket typiskt för Xarel-lo som har odlats i Alella är att man får en smak och arom som påminner om lime. Det här gäller både i stilla viner och i de som är mousserande.

Passar bra med: Det här är ett vin som går väl ihop med asiatisk mat och som dessutom passar bra med skaldjur. Om du ska servera sniglar så kan ett Xarel-lo vin bli ett bra val.

Odlas i: Spanien

Viktiga distrikt: Katalonien

Smak och doft: Man får krispiga och fräscha viner med Xarel-lo. De kan ha inslag av kräm och stenfrukt och ibland också vegetabiliska nyanser.

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.