https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Viognier

Viognier blev en av de mest moderna gröna druvorna i början av 1990talet. Idag används den kanske mest i blandningar med andra druvor. Druvan behöver ett relativt varmt klimat för att växa bra men den har det tufft i fasen när den knoppas och detta leder ibland till små skördar. Många tycker om denna sort för att den kommer med doftinslag av mandarin, persika och aprikos och vinerna blir höga i alkohol. Viognier kan lagras på ekfat och då får man en rik och krämig smak som kan ha inslag av vanilj.

Passa ihop viner gjorda på Viognier med mat på rätt sätt

För att man ska få en god kombination av Viognier och mat så måste man ta hänsyn till vinets noter av blomst och tänka på syran i vinet. Det man normalt sett gör är att man försöker förstärka vinets naturliga egenskaper genom att para ihop det med rätter som har samma inslag. Man kan till exempel välja att dricka ett lite tyngre Viognier från Paso Robles i Kalifornien till kyckling med aprikos och mandlar samt ett ris med smak av saffran. Aromerna i maträtten bör ta fram frukten och krämen i vinet.

Passar bra med: Går väl ihop med kycklingrätter och är ett bra val då man kryddar med kryddor som stämmer väl överens med vinets aromer.

Odlas i: Frankrike, Italien, Grekland, USA, Sydamerika, Australien, Sydafrika

Viktiga distrikt: Rhône, Kalifornien, Walla Walla, Columbia Valley, Virginia, Stellenbosch, Barossa

Smak och doft: Det är fruktigt och ibland också sött. Vissa sorter har tydliga inslag av blomst.

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.