https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Viognier

Viognier som är en grön druva var på tidigt 1990-tal en av världens mest moderna druva. Den spreds över världens vinregioner och i Australien var den en vanlig blandning i deras Syrah-viner. Släktskapen med druvan är något överraskande. Genom DNA har man kunnat visa att Viognier är släkt med Mondeuse Blanche och därav släkt med Syrah. Men ett annat släktskap som tyder på att Viognier är kusin med Nebbiolo är än mer överranskande.

Druvan och vinernas karaktär
Druvan behöver ett varmt klimat och kan stå emot torka bra. Den är känslig för mjöldagg. Färgen på druvan är djup gul som ger vinerna en gulare ton. Hög alkohol och medium syra i vinerna som får parfymiga aromer med mandarin, aprikos, persikor och blommor. Druvan behöver mogna helt ut för att de blommiga, parfymiga tonerna ska komma fram. Vinerna bör även drickas unga. En del viner fatlagras som ger vaniljtoner och en krämigare karaktär. Druvan används kanske mest i blandningar idag.

Var odlas Viognier
Druvan odlas i stora delar av världen. Frankrike, Italien, Grekland, USA, Sydamerika, Australien, Sydafrika och Nya Zealand.

Vad passar till
Fiskgrytor med saffran passar bra till. Även kycklingrätter, sallader och till rätter med lax.

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.