https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Vermentino

I Italien så är viner på Vermentino välkända och vinsorten har på senare tid blivit uppmärksammad internationellt. Det här är en fantastisk druvsort från medelhavsregionen som används för torrt som sött och även mousserande. Nästan hälften av all Vermentino kommer från Sardinien. Druvan skördas medvetet ganska tidigt för den höga syrans skull. Druvan har ett ganska tunt skal och är känslig för mjöldagg och frost. I Provence så kallar man sorten för Rolle. Från Korsika så kommer det flera fina viner på Vermentino.

Lättsam men inte helt enkel

Viner på Vermentino är ofta lättsamma men det är ändå inte helt enkla. Smaken kan vara nog så komplex. En del beskriver denna smak som grön mandel, men precis hur man upplever den kan vara individuellt. Ett glas med Sardinia Vermentino kommer att ge inslag av persika, päron och grapefrukt. Man kan känna av citrus samtidigt som vinet känns torrt och lite oljigt på tungan. Med andra ord så är detta ett vin som är spännande att upptäcka.

Ett vin som passar bra till middagen

Oavsett vad man har tänkt servera till middag så är chansen god att ett Vermentino kommer att passa bra till maten. Rätter med inslag av örter och mycket krydda går fint ihop med denna vinsort. Man kan dricka vinet med fisk eller kött. Det man ska tänka på är maträttens syra. Många gånger så behöver man lite mer syrlighet i maten för att den ska passa bra ihop med den här typen av vin.

Passar bra med: Servera gärna med fisk och skaldjur eller kanske med en god pasta som man har kryddat med örter som basilika.

Odlas i: Italien, Frankrike, Korsika, Sardinien

Viktiga distrikt: Piemonte, Toscana, Ligurien

Smak och doft: Vinerna tenderar att vara fulla av blomst och ofta friska. Ibland så kan vinet vara mineraliskt och man kan hitta söta varianter av Vermentino.

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.