https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Verdicchio

Verdicchio är en grön druva som även beskriver ett vin från Italien. Verdicchio dei Castelli di Jesi och Verdicchio di Matelica är områden och vin som produceras av druvan Verdicchio. En stor del av Verdicchio är producerade inom kooperativ och négocianter. Fazzi-Battiglia introducerade en specifik flaska som vinerna är kända för där formen på flaskan liknar en amfora. Det produceras även mousserande viner från druvan.

Druvan och vinernas karaktär
Druvan har hög syra men är inte så aromatisk men i norra Italien finns även druvan med ett annat namn. Trebbiano di Soave där den tillför en parfymig karaktär till Soave. Trebbiano di Lugana längre västerut är ett annat namn och de vinerna blir mer fylligare.
Grönt äpple, citron och grapefrukt är aromer som är vanliga. Mandel är en doft som påstås vara typisk för Verdicchio. Om vinerna får lagras och har lite ålder är marsipan, gula mogna äpplen, honungsmelon och honung vanliga.

Tillbaka i tiden jäste dessa viner med sina skal vilket gjorde att vinerna fick en större karaktär. Tekniken som kallas governo användes även. Governo innebär att det tillsätts druvmust från torkade druvor när vinet jäst färdigt. Detta gör att vinet startar om i jäsning och tillför sötma till vinerna. Dessa metoder används inte idag i modern vinifikation men med tanke på orange viner som är populära kanske tekniken med att jäsa med skalen kommer tillbaka även i Verdicchioviner.

Var odlas Verdicchio
Druvan odlas i Marche i Italien men det finns odlingar på fler ställen i Italien.

Vad passar till
Fisk och skaldjursrätter och sallader eller som sällskapsvin passar de torra lättare vinerna till. De viner som har lite mer fyllighet passar även ljust kött, kyckling, stekt fisk och fläskkött.

 

Publicerat: 9 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.