https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Touriga Nacional

Touriga Nacional är en blå druva som är mest känd för att ingå i Portviner men på senare tid har den blivit mer populär i produktion av röda viner. Det är en druva som inte producerar så mycket must och av den anledningen har den inte varit så populär hos odlare. Det ledde till att druvan nästan helt försvann men ett omfattande arbete har gjorts för att hitta kloner som är mer produktiva, vilket man lyckades med mot slutet av 1900-talet.

Druvan och vinernas karaktär
Vinrankan är ganska vigorös med små druvor som ger liten mängd must. Skalet är tjockt och ger mycket färg och tanniner till vinerna. Den angrips lätt av coulure som påverkar blomningen. Druvan föredrar ett torrt och hett klimat. Vinerna blir fylliga och smakrika och är druvan inte blandad med någon annan är rödvinerna tanninrika med aromer som björnbär, plommon, blåbär och svartavinbär. Med lagring, viol, choklad, kryddor och blommor. Med ålder och lagring dämpas den tydliga strävheten och vinerna får en fruktigare ton från mörk frukt.

Var odlas Touriga Nacional
Druvan odlas i Portugal, i Dão och Porto framförallt. Så mycket som 90% av vinodlingsarealen täcktes tidigare i dessa områden men efter vinlusens framfart försvann den nästan helt och det omplanterades inte lika mycket av druvan. Det finns odlingar i Sydafrika, Spanien, USA och i Australien.

Vad passar till
Till rödvinerna passar rött kött som lamm, nöt och viltkött. Grillat eller stekt och gärna även i mustiga grytor.
De fortifierade vinerna passar chokladkaka med hallonsås och grädde utmärkt. Även grönmögelostar passar fint.

 

Publicerat: 9 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.