https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Touriga Nacional

Om man ska kora Portugals bästa druva för rött vin så ligger Touriga Nacional mycket bra till. Druvan odlades först i norra Portugal men spred sig sedan över hela landet. Man finner sorten i söder i Algarve och även väster ut i Ribatejo. Det här är en druva med tjockt skal som är rikt på färg och tannin. Det gör att man får viner med utsökt struktur och att det går bra att lagra.

Fantastiska smakinslag

Touriga Nacional är också känd för att ge viner med intensiv smak. Man kan få kombinationer av blomst och frukt. Hallon, blåbär, örter och lakrits i ett och samma vin. Man kan till exempel hitta blandningar som inkluderar Tempranillo såväl som Touriga Franca. Men om du är ute efter ett riktigt djärvt vin så kan det vara av intresse att hitta ett Touriga Nacional som inte är blandat med andra sorter.

Två huvudsakliga regioner

Vinet kommer att påverkas av den region som druvan växte i och man talar ofta om två huvudsakliga regioner då man pratar om smaken. Dessa är Dão och Douro.

Dão

Det här är en region som ligger på hög höjd över havet. Här regnar det lite mer och det gör att man får viner som är lite lättare med hög syra. Man kan få aromer som körsbär, hallon och örtinslag som bergamott och viol. Det påminner lite om Earl Grey teet. Regionens mark är sandig och har en hel del granit och det kan vara anledningen till att man får den speciella smaken.

Douro

Vinerna som kommer från Douro kan vara lite dunkla i färgen. De har arominslag av blåbär, svartvinbär, viol och vanilj. Man kan också märka av toner av rostat kött och våt betong. Det här är djärva viner som har en mjuk avrundning.

Passar bra med: Går bra att servera med kötträtter och kan också vara ett bra val då man vill ha vin till desserten som består av choklad eller kanske av en ostbricka.

Odlas i: Portugal, Sydafrika

Viktiga distrikt: Dão, Douro

Smak och doft: Det här är ofta viner med sträv smak som kan inkludera smakinslag av plommon, blåbär och björnbär. Dessutom så kan de vara blommiga och påminna om mynta och viol.

 

Publicerat: 9 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.