https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Torrontés

I Argentina och Spanien odlas druvsorten som kallas för Torrontés. Det här är en druva som ger vin som man kan matcha väl med asiatisk mat. Det beror på att det ofta har en söt blommig smak där man kan känna av ros och frukter som persika och citron. Även doften är söt men man tillverkar för det mesta torra viner av denna druvsort. De bästa sorterna kommer från vingårdarna i Salta som ligger på hög höjd i Argentina.

Olika sorters Torrontés

Det finns lite olika varianter av Torrontés i Argentina. Från Mendoza och San Juan så får man viner som inte behöver lagras och som kan dricka färska. Riojano Torrontés ger torra och fruktiga viner. Det här är viner som faktiskt har vunnit flera internationella priser. I Cafayate i Salta som ligger i norra Argentina så odlar man samma sort. Här ligger vingårdarna högt upp och det regnar mycket sällan. Klimatet passar Torrontés som handen i handsken. Av de tre olika varianterna av Torrontés (Mendocino, Riojano och Sanjuanino) så är Riojano den främsta.

Passar bra med: Drick vinet till skaldjur eller fisk. Det passar också mycket bra till asiatisk mat som är kryddstark.

Odlas i: Argentina, Spanien, Uruguay

Viktiga distrikt: Salta, Cafayate

Smak och doft: Man får ofta en lättsam smak med inslag av blommor och låg syra.

 

Publicerat: 9 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.