https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Torrontés

Torrontés är en grön druva med många variationer och namn och ursprunget är inte helt klart. Man tror att den har ursprung i Argentina där den för övrigt är den mest odlade druvan och något av deras signaturdruva.

Druvan och vinernas karaktär
Druvan mognar tidigt och gillar ett torrt kontinentalt klimat på hög höjd som även tar fram det bästa i druvan. Den har stora druvor i klasen och tjockt skal. Tack vare de torrare kallare klimaten behåller den syran och druvan blir inte heller så lätt angripen av svampsjukdomar. Den har en tendens att bli hög i alkoholhalt. Det finns flera varianter av Torrontés som är korsningar där tre av dem är de som är mest planterade. Torrontés Sanjuanino, som är lätt i karaktär och uttrycker få aromer. Torrontés Mendocino som inte är lika aromatisk som Torrontés Riojana som är den mest aromatiska av alla. Vinerna är till största andel torra, möjligtvis med någon liten druvsötma och är menade att dricka unga. Aromer som päron, rosor, lime, litchi, äpplen och fläder är vanliga.

Var odlas Torrontés
I Argentina och i Spanien finns de största odlingarna. Uruguay, Chile och Portugal har även de odlingar.

Vad passar till
Thai mat med curry. Rätter med fisk och skaldjur. Kammusslor, grillade eller stekta. Passar även som sällskapsvin.

 

Publicerat: 9 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.