https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Tempranillo

Druvan Tempranillo utgör ryggraden till många viner producerade i Spanien. I Rioja, Ribera del Duero och Navarra produceras en hel del stora viner. Tempranillo går under många namn, inom Spanien till och med. Tinto del Pais, Tinto fino, Tinto de Toro, Cencibel, Ull de llebre för att nämna några.

Druvan och vinernas karaktär
Druvan har tjockt skal och mognar ganska tidigt. Växer i både varma och kalla klimat men det behövs dock värme för att utveckla dess aromer. Druvan trivs bäst på sandhaltig lera och lite kalkrik jord.
Vinerna har medium syra med djup färg, hög alkohol som har potential att kunna lagras länge.
Druvan ger aromer som jordgubbar, hallon, körsbär, torkad frukt och örter. Vinerna fatlagras ofta och då på fat bundna från amerikansk ek som ger dofter som vanilj, dill, mynta, kakao, tobak.

Var odlas Tempranillo
Den odlas inte bara i Spanien, det finns odlingar på flera ställen i världen. Portugal förstås och i Italien, Australien och Kalifornien.

Vad passar till
Allt på grillen passar vinerna till. Nötkött, korvar, vegetariskt, tacos och pizza. Lammkött som kryddats med örter som rosmarin och timjan är en bra matchning.

 

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.