https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Tempranillo

Spanien har odlat Tempranillo länge men idag odlas druvsorten på flera håll i världen. Kanske är druvan mest känd som den druva som ett Rioja från Spanien innehåller. Tempranillo har viktiga egenskaper som att den åldras väl och att den ger en dominant och god smak. Den blandas ofta med druvan Garnacha. Temprano betyder tidig på spanska och det skulle kunna vara så att namnet kommer från detta eftersom Tempranillo mognar tidigare än många andra druvor. Andra vanliga namn på druvan Tempranillo är Tinta de Toro, Tinta del Pais, Tinto Fino.

Druvan Tempranillo

Druvan har ett tjockt skal och är kapabel till att producera viner som blir mörka i färg och som kan lagras länge. Druvan trivs i ganska hårda klimat och vinerna lagras ofta på ekfat som ger dofter och smaker till vinet. Kända viner på Tempranillo kommer från Rioja, Ribera del Duero och Navarra.

Tempranillo till maten

Det här är ett vin som fungerar bra med många olika typer av mat. Det beror på att vinerna blir alltifrån mjuka till sträva och fylliga. När man äter traditionella spanska rätter som inkluderar rostade grönsaker så faller det sig naturligt att dricka ett Tempranillo till maten. Man kan också matcha vinet med rätter från andra länder och det fungerar mycket fint med vegetarisk mat. Servera det med lasagne, pizza, grillat kött eller kanske med tacos.

Passar bra med: Vinet matchar kötträtter mycket väl. Drick det till en god köttgryta eller kanske med grillat.

Odlas i: Spanien, Argentina, Mexiko, Portugal, USA, Australien

Viktiga distrikt: Rioja, Ribera del Duero, Navarra

Smak och doft: Man kan känna av olika bär som körsbär och dessutom så finns det inslag av torkad frukt, tomat och en viktig kryddighet. Det går också att spåra inslag av dill, vanilj och kryddnejlika.

 

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.