https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Tannat

Alldeles vid gränsen mellan Spanien och Frankrike så finns regionen som kallas för Baskien. Här har man en gedigen historia och faktiskt också sitt eget språk. Dessutom så är regionen vaggan för en vindruva som är mycket populär nämligen Tannat. I skuggan av Pyrenéerna så trivs Tannat perfekt. Den lägger grunden för viner som är mycket mörka, rustika och torra. Det kanske mest berömda vinrna gjorda på Tannat tillverkas lite längre norrut i Madiran.

Från Madiran till resten av världen

Madiran i Frankrike är idag synonymt med druvan Tannat. Men man odlar den även i Tursan, Bearn och Irouleguy som ligger i närheten. Numera så odlas den till exempel i Uruguay och det finns odlingar i Argentina, Australien, USA och Brasilien.

Till och med i Italien så finns det odlingar med denna druvsort så visst kan man se att den är populär. Det är lite skillnad mellan de druvor som växer i Europa och de som växer på andra sidan Atlanten. Tannat från Uruguay har lägre tanninhalt och det får betydelse då Madiran har gjort vinet känt för att ha gott om tannin. Därmed så måste man betänka ursprunget på vinet då man köper det. I varje fall om man är ute efter hög tanninhalt.

Spännande utveckling i Uruguay

Något som är lite intressant är att vinodlarna i Uruguay har märkt att nya importer av Tannat från franska vingårdar är mjukare i sin stil. De skiljer sig alltså från originalvinet som växer i Uruguay. Det betyder att man numera har två varianter av druvsorten i Uruguay. De är båda genetiskt sett Tannat men ger lite olika smak och karaktär. För vinkännare så blir det en utmaning att skilja mellan den klassiska varianten från Uruguay och den nyare sorten som även den tillverkas i landet. Den nya franska sorten är utvecklad för att motsvara de önskemål som finns hos vindrickare vad gäller smak. Det är numera mycket populärt med mjuka viner som har hög alkoholhalt.

Utveckling i Madiran

I Madiran så experimenterar man med olika teknik för att förbättra vinerna. bland annat ekfatslagring. Det blandas förstås också en hel del för att få fram riktigt goda viner. Det är inte ovanligt att man blandar Tannat med Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc som har en lättsammare tanninstruktur vilket ger ett mjukare vin. I Madiran så har man ändrat på lagarna vad gäller blandningar för att göra det lättare att ta fram rätt balans med olika sorter.

Passar bra med: Välj att servera vinet med kötträtter som är lite tyngre. Det passar också bra med lamm och vilt.

Odlas i: Frankrike, Uruguay, Argentina, USA, Brasilien, Italien

Viktiga distrikt: Madiran, Tursan, Bearn

Smak och doft: Syran är hög vinerna är sträva. Man kan känna inslag av svartvinbär och björnbär såväl som av lakrits.

 

Publicerat: 9 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.