https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Syrah/Shiraz

Syrah eller Shiraz? Druvan går under namnet Syrah i Europa och Shiraz i andra delar av världen. Viner gjorda på druvan är kapabla till att lagras i decennier. Den stora mängden antocyaniner i druvan gör att lagring på ekfat ger synnerligen bra resultat. Vinerna gjorda på druvan kan kännas igen på sin mörka färg och doft av charkuterier.

Odlingar av druvan

Druvans ursprung har debatterats en hel del men det är i Rhônedalen i Frankrike som viner från Syrah producerats sedan romartiden. Framförallt i norra Rhône som Hermitage och Côte-Rotie. Så troligtvis är det där den har sitt ursprung. I andra delar av Rhônedalen blandas den ofta med andra druvor.

James Busby, den man som troligtvis var den som tog med sig Syrah till Australien år 1832. Han märkte att sorten trivdes bra i Australien och numera så är Shiraz en av Australiens populäraste druvor. Druvan har också blivit enormt framgångsrik i Chile. Även i Argentina, USA och Sydafrika finns odlingar av druvan.

Syrah/Shiraz

Vinrankar är produktiv och resistent mot flera sjukdomar. Den knoppar sent och mognar relativt tidigt. Om skördeuttaget är lite för högt har den en tendens att förlora sin ört-och kryddighet. Och om druvan får sitta kvar för länge inpå hösten förlorar den för mycket i syra och aromer.

Passar bra med: Till grillat, vegetariska rätter, pizza. Vinerna passar till många maträtter.

Odlas i: Frankrike, USA, Australien, Sydafrika, Sydamerika

Viktiga distrikt: Rhônedalen, Hawke´s Bay, Barossa Valley

Smak och doft: Smaken kan beskrivas som fruktig och även kryddig. Man kan känna inslag som plommon, björnbär, lakrits, peppar och kakao. Ibland även lagerblad och charkuterier.

 

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.