https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Semillon

Det här är en druvsort som ger viner som påminner lite om Pinot Gris och Sauvignon Blanc. Man använder Semillon som en viktig del av vitt Bordeaux vin. Även om Semillon-viner kan vara ganska billiga så tillhör de världens populäraste vitviner. I Frankrike så är detta den tredje mest planterade druvan för vitvin efter Sauvignon Blanc och Chardonnay.

Semillon från hett och kyligt klimat

Beroende på var druvan odlas så får man lite olika karaktär på vinet. Man kan se tydlig skillnad mellan druvorna som kommer från hett klimat och de som har odlats i kyligare områden.

Semillon från områden med hett klimat

När vinet kommer från en region med hett klimat så är det inte ovanligt att man har använt sig av ekfatslagring för att bland annat få inslag av smör i smaken. Varma regioner där druvorna odlas är till exempel Kalifornien, Argentina och södra Australien. När vinet kommer från varma klimat så har de ofta lite högre alkoholhalt på omkring 13 %.

Semillon från kyliga klimatzoner

När man använder sig av druvor som inte har mognat på samma sätt som druvorna i varma klimat gör så får man högre aciditet. Det är då som likheten med Sauvignon Blanc uppstår. Man får också smakinslag av citron och lime i den här typen av viner då de inte eklagras. Det kommer också att uppstå mer blomst i aromen då man odlar i kyligare klimat. Områden som ger denna typ av vin är Bordeaux och Hunter Valley i Australien. Här kommer alkoholhalten att vara lite lägre på omkring 11 %.

Är Semillon och Sauvignon Blanc besläktade?

Man har försökt undersöka saken med DNA-analys men inget har kunnat bevisas. Trots detta så är det många som benämner druvsorterna som kusiner. De växer ju nära varandra och ger viner med liknande smak. När Semillon druvor inte har fått mogna så doftar de i stort sett likadant som Sauvignon Blanc.

En druva som är svår att odla

Det är inte helt enkelt att odla Semillon. Skörden kan minskas avsevärt av botrytis men det får inte odlarna att ge upp. Kanske är detta också något som gör att man håller viner gjorda på druvan i så högt anseende. Det är ofta så att man blandar Sauvignon Blanc och Semillon utan att nämna detta på vinflaskans etikett. Men den som kan sina viner kan upptäcka detta på smaken. Blandningar med druvan har blivit så populära att Semillon under senare år har blivit allt viktigare som blandningsdruva. Detta särskilt i Australien där den ingår i populära Sem Sav blandningen.

Passar bra med: Med kryddrik mat. Testa med indiska rätter eller med asiatisk mat där man har kryddat med kanel och anis. Kan fungera mycket bra med sushi.

Odlas i: Frankrike, Australien, Sydafrika, Argentina, USA, Chile, Argentina

Viktiga distrikt: Bordeaux, Bergerac, Hunter Valley, Stellenbosch, Mendoza, Washingtone State, Kalifornien, Itata

Smak och doft: Inslag av citron, lime, grapefrukt och päron är vanliga. Man kan också få doftinslag av lanolin, hö, saffran, smör och honung.

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.