https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Sauvignon Blanc

Druvan Sauvignon Blanc en otroligt populär druva framförallt i Frankrike men också på New Zealand. Viner gjorda på denna druvsort är ofta lite krispiga och det beror på att de har en hög syra. Doft och smak känns väl igen på sina aromatiska toner som krusbär, svartvinbärsblad, gräs och nässlor.

Sauvignon Blanc i Frankrike

I Farnkrike står druvan för några av de mest distinkta och aromatiska vinerna i världen. Viner som Sancerre och  Pouilly-Fumé från Loire och viner från Bordeaux har stått som modeller för andra länders produktioner. De flesta Sauvignon Blanc härifrån är torra men druvan ingår till liten del i det söta vinet från Sauternes. De flesta vinerna ska drickas unga men det finns flera exempel på viner som lagrats länge och blivit bättre med lagring som oftast sker på ståltankar. Lagras de dessutom på ekfat tillförs vinet aromer från ek också.

Sauvignon Blanc i New Zealand och resten av världen

New Zealand har byggt hela sin industri och rykte som vinland på deras produktion av viner på Sauvignon Blanc. Vinerna på denna druva var det som egentligen gjorde New Zealand kända som vinland för resten av världen. Genom att utveckla sin egen stil på vinerna, intensivt parfymerade och mer frukt än till exempel franska viner, kan man nu hitta viner gjorda på Sauvignon Blanc i andra länder som liknar dessa. Chile, Sydafrika och kallare delar av Nordamerika är några länder som odlar druvan framgångsrikt. I Kalifornien döpte Robert Mondavi om druvan till Fumé Blanc och på 1980-talet blev dessa viner enormt populära i USA.

Passar bra med: Maträtter som kryddas med örter som rosmarin, basilika och mynta. Går bra ihop med krämiga ostar som har stark lukt.

Odlas i: Frankrike, Italien, Spanien, Rumänien, Nya Zealand, USA, Chile, Sydafrika, Australien

Viktiga distrikt: Bordeaux, Loire, Marlborough, Gisbourne, Sonoma, Napa, Victoria

Smak och doft: Det kan smaka och dofta av lime, grönt äpple, svartvinbärsblad, päron, kiwi, guava, nektarin, selleri, lemongrass, vanilj, kokosnöt, kräm och basilika.

 

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.