https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Sangiovese

Sangiovese är en blå druva och man tror att den kom till Italien med etruskerna men gick då under andra namn som man kan koppla till Sangiovese som den heter idag. Den är ryggraden i många italienska viner och beroende på var någonstans vinet är producerat så har den andra namn som Prugnolo, Gentile och Morellino.

Druvan och vinets karaktär
Sangiovese föredrar ett varmt klimat, druvan har en lång växtsäsong och tar lång tid på sig att mogna. Druvan kan även och den kan anpassa sig till en hel del olika jordmåner samt att den har ett tunt skal vilket inte ger lika mycket färg som en del andra druvor. Vinerna har hög syra och mycket tanniner. I kallare klimat tenderar syran att vara ännu högre. Körsbär, mandel och örter i dofter och med fatlagring hittar vi tobak, rosor, läder, stall, salvia och choklad.

Var odlas den Sangiovese
I Toscana i Italien framförallt. Brunello di Montalcino är en klon av Sangiovese. Vino nobile de Montepulciano, Morellino de Scansano, Chianti Classico är andra distrikt i Italien där den odlas framgångsrikt.
Finns även odlingar i Argentina, USA, Australien och Chile.

Vad passar till
Vilt, nötkött, lamm grillat eller i grytor. Pasta med tomatbaserade såser som exempelvis pasta med köttbullar i tomatsås. Pizza och till charkuterier – antipasti och hårdostar passar vinerna utmärkt. Vad man kan tänka på är att inte ha för mycket hetta i maten.

 

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.