https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Sangiovese

Sangiovese är en druva med tunt skal som tar lång tid på sig att mogna. Det här är en av Italiens allra främsta druvsorter och den trivs särskilt bra i de centrala delarna i landet. Men druvsorten är något av en kameleont som kan anpassa sig till olika miljöer. Det finns flera namn på druvan på olika håll i Italien och det har lett till flera intressanta vinsorter. Man kan få lättsam blomst och jordgubbe med Montefalco Rosso såväl som intensiv mörkt och tanninrikt vin som Brunello di Montalcino med Sangiovese. Det här är en druva som kan erbjuda ett vin för varje smak.

Så får man tag på bra Sangiovese-vin

En sak som man måste vara medveten om är att bra viner gjorda på Sangiovese inte nödvändigtvis har samma namn som druvan. Det är vanligare att vinet får namn efter den region i Italien där det har producerats. En vanlig region är Chianti i Toscana.

Plats för odling får betydelse

Även om vinmakarens insats tycks vara det viktigaste för att det ska bli ett bra vin så är det också viktigt att vara medveten om odlingens påverkan. Sangioveses karaktär kan variera stort beroende på plats man odlar på. Det här är en druvsort som är känslig för plats och som mognar relativt sent. På grund av detta så är det så att druvor som odlas för högt upp i Toscana ger viner som är syrliga och omogna. Genom att odla på rätt plats så har man lyckats få fram bättre viner med inslag av sviskon, krydda och tobak. Ibland till och med läder och kastanj!

Passar bra med: Olika typer av maträtter. Kan vara lika passande med rostat kött såväl som med korv och ost. Vegetarisk kost som rostade grönsaker.

Odlas i: Italien, Korsika, Argentina, USA, Rumänien, Australien, Chile

Viktiga distrikt: Toscana, Umbria, Campania, Patrimonio, Mendoza, Kalifornien, Washington

Smak och doft: Körsbär, plommon, fikon och jordgubbe såväl som tomat, läder, timjan och torkade rosor.

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.