https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Roussanne

Med druvsorten Roussanne så får man kraftfulla vita viner som ofta doftar av parfym och som kommer med inslag av persika och päron. Den här sorten mognar sent och man använder den gärna för att producera viner som är fylliga och som till och med kan ge en känsla av silke och olja. Det här är exotiska viner som bara mår bra av att få lagras några år. Vinet går att dricka några få år efter produktion, men det finns de som menar att man bör ge det åtminstone 15 år för att få den bästa smaken och doften.

En populär druvsort i Frankrike

Roussanne är en av de gröna druvsorter som tillåts i vit Chateauneuf-du-Pape. Dessutom så är det tillåtet att blanda druvan med en del röda viner från Rhônedalen. Roussanne odlas i Rhônedalen såväl som i Provence. I norra Rhône så blandas druvan ofta med Marsanne. Det här är en druvsort som kräver varmt klimat och mycket sol för att den ska mogna. Om det inte är tillräckligt varmt så kan det lätt bli så att druvorna ruttnar eller förstörs av bladmögel.

Kombinationen Roussanne och Marsanne är inte alls dum. Marsanne har en oljig textur och erbjuder också en viktig sötma. Roussanne står för aciditeten och en slags elegans som gör att vinet blir mer komplext.

Även om Roussanne är en populär druvsort i Frankrike så ska det nämnas att den inte är helt enkel att odla. Den kan lätt drabbas av oidium. Druvorna är små och växer kompakt. Det gör att druvorna inte luftas och då kan röta få fäste. Dessutom så är det så att druvorna så snart som de skördas kan oxidera snabbt.

Roussane till maten

Det här är ett vin som passar olika slags maträtter. Man kan till exempel servera vinet med skaldjur såväl som med kyckling. För fiskrätter som påminner om köket i södra Frankrike så kan en flaska Roussanne bli ett mycket bra val. Det går också bra att servera det med mjuka och hårda ostar.

Druvan i andra länder

Idag så finns det odlingar med Roussanne på flera håll i världen och det experimenteras en hel del med små odlingar. Både för att använda i blandningar och att göra druvrena viner på Rousanne. I Kalifornien så händer det att man blandar denna druvsort med Chardonnay eller Viognier. Både Viogner och Roussanne har en lite oljig textur samt inslag av aprikos.

Namnets betydelse

Namnet kommer av färgen på druvan då den är mogen. Då är den nämligen lite guldaktig. På franska så betyder order roux rödaktigt brun. Det beskriver väl den mogna druvan. Andra namn på denna druvsort är Bergeron och Fromenteau.

Passar bra med: Mat med kött passar bra med Roussanne. Du kan också servera detta vin med rökt fisk.

Odlas i: Frankrike, USA

Viktiga distrikt: Rhone, Provence, Languedoc-Roussillon, Kalifornien

Smak och doft: Förvänta dig en hel del blomst och så söta frukter som päron och persika. Det kan också finnas inslag av peppar.

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.