https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Riesling

Aromatiskt vin som smakar av äpple, aprikos, päron och honung, det handlar förstås om Riesling! En druva som under många år har varit den kanske mest underskattade druvan. Druvan som främst förknippas med Tyskland och kan, med basis på att den ger de mest långlivade vinerna av alla, inta tronen som den bästa gröna druvan av dem alla. Odlingsplatsen ger karaktär till vinerna gjorda på Riesling utan att för den del förlora druvaromerna. Ekfatslagring är inte att föredra men vinerna åldras mycket väl tack vare den höga syran i vinet.

Söt eller torr Riesling

Från druvan produceras torra, halvtorra och söta viner. För att producera Eiswein eller Ice Wine, namnet beroende på var man är i världen, låts druvorna sitta kvar på vinrankan till de fryser med is. Innan de frusit till is har druvorna blivit russinliknade och de har då en stor koncentration av socker varav dessa viner blir söta. Beerenauslese och Trockenbeerenauslese som också är söta viner men där har druvorna angripits av botrytis. Den nobla ädelrötan där druvorna blir russin först och då först görs vinet.

De torra vinerna som har hög kvalitet kan lagras mycket länge och med tid och ålder doftar vinet mer av honung, fläder, litchi och petroleum.

Vinet som passar kryddrik mat
Med sötma så passar ett Riesling mycket bra med mat som är kryddstark. Man kan servera det med indisk och asiatisk mat som är stark.

Passar bra med: Asiatisk mat och maträtter som är kryddstarka såväl som med anka.

Odlas i: Tyskland, Australien, USA, Frankrike, Österrike, Nya Zealand

Viktiga distrikt: Pfalz, Mosel, Clare Valley, Eden Valley, Washington State, Kalifornien, Finger Lakes, Alsace, Gisborne, Waitaki Valley, Wairarapa

Smak och doft: Fruktigt och sött eller torrt. Förvänta dig inslag av nektarin, aprikos, äpple och päron. Dessutom kan det förekomma doftinslag av honung, fläder och petroleum.

 

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.