https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Primitivo

När man vill ha ett mörkt och fylligt rödvin så kan Primitivo tyckas vara ett mycket bra val. Det här är ett vin som smakar av mörka frukter, färska fikon såväl som av blåbär. Namnet på druvan kommer från, att en präst i slutet på 1800-talet, som odlade druvan i Goia del Colle i Italien upptäckte att den mognade senare än andra druvor och gav den namnet primitivo.Kommer från Latinets primativus som betyder ”först att mogna”.

Lite historia

Primitivo kom förmodligen med båt över Adriatiska havet från Kroatien på 1800-talet till Apulien. Tidigt 1990-tal ersattes den i vingårdarna av andra druvor men Primitivo fick ett uppsving som druvsort 1994 när det konstaterades att Primitivo och Zinfandel är samma druva. Idag har druvan en högre status och vinerna gjorda på Primitivo, när urvalet av druvor är noggrannare och modern vinifikation används, är i många fall riktigt bra.

Passar bra med: Servera vinet med grytor som är mustiga och smakrika eller kanske med grillat kött.

Odlas i: Italien

Viktiga distrikt: Apulien

Smak och doft: Det smakar fruktigt med inslag av plommon, fikon och körsbär. Dessutom kan man ana blåbär och björnbär och det blir gärna lite kryddigt.

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.