https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Primitivo

Primitivo är en blå druva som odlas framförallt i södra delen av Italien och specifikt i Apulien. Den sägs ha fått sitt namn från att den mognar tidigt ”primi” som betyder först. Tidigare har Primitivo använts mest i blandningar men har fått ett uppsving tack vare populariteten av Zinfandel. Den är identisk med Zinfandel och en druva från Kroatien som heter Crljenac Kastelanski. De senaste åren att många italienska viner gjorda på Primitivo faktiskt skrivit Zinfandel på sina etiketter.

Druvan och vinernas karaktär
Druvan trivs bra i soligt och varmt klimat och har ett tjockt skal. Primitivo mognar tidigt när den växer i ett väldigt varmt klimat. Det leder till att det blir mycket socker i druvan och vinerna blir även alkoholstarka. Aromerna som man kan hitta är körsbär, blåbär, plommon, viol och en viss kryddighet. Vinerna blir smakrika med ganska mjuka tanniner och syra. Väldigt sällan fatlagras Primitivo.

Var odlas Primitivo
Södra Italien främst i Apulien Manduria. (Om man ser till att den är identisk med Zinfandel och Crljenac Kastelanski odlas den även i USA och i Kroatien)

Vad passar till
Mustiga grytor, grillat kött, grillade grönsaker, pizza, pasta.

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.