https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Pinotage

Pinotage kan man säga är Sydafrikas egna druva. Druvan är en korsning av två andra druvor och namnet på druvan är en sammanslagning av de två som korsats, nämligen Pinot och Cinsault. Jaha tänker ni säkert nu men det funkar ju inte! Cinsault kallades nämligen för Hermitage i Sydafrika tidigare men det gick inte för sig för fransmännen på grund av en appellation i Frankrike som heter Hermitage. Av den anledningen gick man över till Cinsault men behöll namnet Pinotage.

Druvan och vinernas karaktär
Druvan är produktiv men mottaglig för virussjukdomar och lite kinkig i både växtplats och vinframställning. Pinotage gillar soliga platser med inte för mycket värme. Om den får för mycket värme i slutet av växtsäsongen så kan den utveckla acetonliknande aromer och bränt gummi. Vinerna får ofta karaktär av en rökig ton som kommer från fatlagring och kan vara mjuka lena viner till kärva sträva och lagringsdugliga. Aromer som plommon, björnbär, hallon och örter och med fatlagring vanilj, kaffe, kanel, ek, lakrits och kakao.

Var odlas Pinotage
Utanför Sydafrika har inte Pinotage varit så framgångsrikt odlad. Men den finns i liten mängd i Auckland på Nya Zealand, i Kalifornien och Israel.

Vad passar till
Köttgrytor med lamm eller nötkött, vildsvinsragu och viltkött.
De mjukare vinerna till vegetariska rätter, grillade grönsaker, fläskkött och pepperonipizza.

 

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.