https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Pinotage

Tidigt 1900-tal korsade, Professor Abraham Izak Perold,  Cinsaut med Pinot Noir och druvan fick namnet Pinotage. Professor Perold var ute efter att kombinera de robusta egenskaperna hos Cinsaut med den goda smaken hos Pinot Noir. Det dröjde dock till 1961 innan namnet på druvan dök upp på en etikett.

En symbol för Sydafrikas vinkultur

Det är främst i Sydafrika som man odlar denna druvsort och den ses som en slags symbol för landets vinkultur. Det har gått upp och ner för denna druva men den är fortsatt otroligt viktig för Sydafrika och den går inte att ignorera. Faktum är att den också spelar en viktig roll i internationell vinhistoria och därmed flitigt omnämns då man talar om viktiga viner från olika länder.

Det tycks vara så att druvsorten trivs bäst i Sydafrika och det är också en anledning till att det har tagit tid för Pinotage att få mer internationell uppmärksamhet.

En druva som kom igen

Det var länge så att Pinotage led av ett rykte som inte var så smickrande. Druvan kom igen stort under 1980-talet då Beyers Truter slog ett slag för den. Beroende på var man odlar sorten så kommer den att smaka lite olika. Det finns Pinotage med inslag av plommon, körsbär, björnbär och banan. Vinet passar bra för ekfatslagring och det åldras väl. Numera så odlas druvan även i Kalifornien, Australien och Argentina där klimatet passar den riktigt bra.

Passar bra med: Kötträtter. Om man serverar riktigt smakrik mat så kommer ett Pinotage-vin att matcha måltiden väl.

Odlas i: Sydafrika, USA, Tyskland, Zimbabwe, Nya Zealand, Australien, Argentina

Viktiga distrikt: Stellenbosch, Kalifornien

Smak och doft: Det är mycket vanligt förekommande med inslag av lila och mörka frukter. Man kan också känna av hallon, lakrits och röd paprika. Bättre varianter kan också komma med rooibos, bacon och söt tobak.

 

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.