https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Pinot Noir

Pinot Noir är en blå druva som får många att få något drömliknande i blicken. Många avgudar denna druva och vinerna som produceras från druvan förstås. Pinot Noir kräver en hel del skicklighet av den som odlar druvan. Druvan muterar lätt och det finns ett 40-tal olika kloner av Pinot varav Pinot Noir är en av dem. I vingården kan faktiskt druvorna i klasarna ha olika färger tack vare att de muterar lätt, de kan till och med vara randiga.

Druvan och vinernas karaktär
När det gäller klimat och jordmån så väljs den klon som passar just förutsättningarna där man tänkt att odla den. Valet av klon som matchar en rotstock, jord och andra förutsättningar är viktiga faktorer för att maximera kvalitet istället för kvantitet. Man debatterar inte bara vilken klon som är bäst utan även om användandet av flera olika kloner möjligtvis gör vinerna mer komplexa.
Druvan har inte så mycket antocyaniner som ger färg till vinerna och inte heller mycket tanniner. Vinerna kan vara lätta mjuka eller lite fylligare med ålder. Aromer av röda bär, hallon, jordgubbar och en örtig ton. Vid fatlagring av vinerna blir dofterna mer komplexa. Läder, viol, svamp och skog.

Var odlas Pinot Noir
Druvan dominerar i Borgougne i Frankrike. Den finns i Tyskland som Spätburgunder och i norra Italien som Pinot Nero. Chile, Sydafrika, Australien, Nya Zealand och USA har odlingar. Från Oregon, Washington State och Nya Zealand kommer de viner som kanske är de mest kända utanför Frankrike.

 Vad passar viner till
De lättare mjukare vinerna passar till stekt vit fisk, buffématen, kyckling, sallader och till julmaten.
Vinerna som har lagrats och blivit mer komplexa med ålder passar till Bouf Bourgignon, nötkött, lamm och fläskkött.
Servera gärna en Pinot Noir kyld till 14-16°C.

 

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.