https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Pinot Noir

Druvan Pinot Noir är inte helt enkel att odla, den muterar lätt och trivs inte i riktigt heta klimat. Skalet har lite pigment och ger inte mycket färg till vinet. En annan sak är att vinet praktiskt taget dyrkas av vinkännare världen över.

Ett vin som dyrkas

Det är få druvor som framkallar så många känslor som Pinot Noir tycks göra. Man ordnar varje år med festivaler för att hedra druvan och det har till och med gjorts film om den. I filmen Sideways så hade den en huvudroll och det gjorde att fler uppmärksammade viner på Pinot Noir.

En druva med tusen år på nacken

Det här är ett urgammal druva. I Frankrike så har man kunnat spåra sorten tillbaka till det första århundradet! Det ska ha odlats av Cistercianer munkar i Bourgogne där de gamla klostren fortfarande står kvar.

Smak och karaktär

Hur ett vin på Pinot Noir smakar beror en hel del på var det kommer från. Här är några exempel på hur smak och karaktär kan påverkas av odlingsregion.

Frankrike

När vinet kommer från Bourgogne så brukar det vara lättsamt och ha inslag av örter. Aromen kan vara lite jordig och kan föra tankarna till doften av marken efter ett sommarregn. Det kan också förekomma inslag av rosor, viol och körsbär.

Tyskland

Tysklands Ahr-region producerar Pinot Noir viner som kommer med noter av hallon och söta körsbär. Dessutom så får man här en hel del jordighet precis som vinerna som kommer från Frankrike.

Italien

I norra Italien så odlar man Pinot Noir med goda resultat vilket beror på att klimatet är lite kyligare. När vinet kommer från denna region så kan man känna av tobak, rök, vitpeppar och kryddnejlika. Italienarna kallar vinet för Pinot Nero och detta vin har ofta högre alkoholhalt.

USA

När Pinot Noir kommer från Kalifornien så är det fruktigare än de europeiska varianterna. Här kan man smaka sött körsbär såväl som hallon, och det kan förekomma doftinslag av vanilj, coca cola och karamell. Pinot Noir från Oregon är lite ljusare i färgen än det vin som kommer från Kalifornien och har också mer syra. Här kan man känna av lingon och även doften av svamp.

Australien

Här är förhållandena för Pinot Noir mycket goda. Man får fram viner som har lite sötare karaktär och som kan inkludera inslag av blåbär och björnbär.

Passar bra med: Med det mesta. Lättsamt nog för lax. Fungerar också bra med kötträtter. Vinet ska gärna kylas innan.

Odlas i: Frankrike, USA, Tyskland, Nya Zealand, Italien, Australien, Chile, Argentina, Sydafrika

Viktiga distrikt: Nuits St Georges, Gevrey Chamebertin, Sonoma, Santa Lucia Highlands, Baden, Pfalz, Rheinhessen, Martinborough, Marlborough, Veneto, Alto Adige, Fruili

Smak och doft: Inslag av lingon, körsbär och hallon är vanligt förekommande såväl som vanilj, kryddnejlika, lakrits, tobak och karamell.

 

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.