https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Pinot Gris/Pinot Grigio

Pinot Gris är en grön druva som är en mutation från Pinot Noir och kan av den anledningen härledas till Bourgogne. I vingårdarna i Bourgogne är det ibland svårt att se skillnad på dem för att löven ser likadana ut och sent i växtsäsongen kan till och med druvorna likna varandra. Från druvan produceras allt från torra viner till halvtorra och riktigt söta. Druvan har många namn beroende på var någonstans den odlas och mest kända andra namn kanske är Pinot Grigio från Italien.

Druvan och vinernas karaktär
Färgen på druvan är allt från gråblå till brunrosa och kan till och med ha olika färger i samma klase i vingården. Färgen på vinerna blir även de olika. Druvan trivs bäst i svalare klimat och vinerna kan vara torra med hög syra men även söta och ha lite lägre syra. Den angrips lätt av ädelröta, specifikt i Alsace i Frankrike där man producerar söta viner från druvan.
De lättare vinerna har dofter som päron och citrus medans de fylligare och sötare utvecklar dofter som honung, tropisk frukt, gula äpplen och kan vara något parfymerad.

Var odlas Pinot Gris
I Frankrike och då i Alsace framförallt men även Bourgogne och i Loire. I Tyskland och i Italien odlas den mer än i Frankrike. Den kallas generellt för Ruländer i Tyskland men när den väl blivit till vin så är den mer känd som Grauburgunder. Italien kallar den Pinot Grigio. Den växer i Österrike, Slovenien och i Rumänien. I nya vinvärlden hittar vi odlingar i USA, Kanada, Sydafrika, Australien och Nya Zealand.

Vad passar till
De lätta neutrala vinerna är bra kombinationer sallader, fisk och skaldjur. De något sötare passar bättre till kryddstark mat, fågel, och vegetariska rätter. Söta viner från druvan passar utmärkt till grönmögelostar, desserter och till patéer.

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.