https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Pinot Gris/Pinot Grigio

Viner gjorda på Pinot Gris druvor är kända för att ha fräscha citrusinslag och en syra som faktiskt är riktigt smakfull. Pinot Gris och Pinot Grigio är samma sak, men när man talar om Pinot Gris så menar man vinerna som kommer från Frankrike. Pinot Grigio så menar man oftast viner med italienskt ursprung.

Andra namn för denna druvsort är Grauburgunder som används i Tyskland. Druvsorten odlas även på andra platser i världen och är populär för att den ger så fräscha och aromatiska  viner som är lätta att uppskatta och tycka om.

Olika smaker på druvan

De främsta fruktinslagen i Pinot Gris viner är lime, päron, citron, äpple och nektarin. Beroende på var druvorna har odlats så kan man också få inslag av honung, blomst och mineraler. Pinot Gris från Alsace finns i en lite sötare variant också. Italiensk Pinot Grigio är vanligtvis torra viner där man kan få lite känsla av bittermandel. Fransk Pinot Gris har mer och kan komma med svaga toner av honung medan amerikansk Pinot Grigio har lite mer fruktig karaktär och inte lika hög syra som de europeiska varianterna.

Tre olika typer av Pinot Gris/Pinot Grigio

1. Mineraliskt torrt
Det här är en variant som man får från norra Italien och som även finns i Ungern, Rumänen, Slovenien och Österrike. Alpterrängen bidrar till druvor som behåller hög syra och det ger mycket torra viner som passar väldigt bra med musslor. Här får man fruktiga inslag från gröna äpplen lime och citron.

2. Fruktigt och torrt
I den här varianten av Pinot Gris så får man doftinslag av citron, gult äpple och persika. Det skvallrar om att vindruvorna har odlats i ett varmare och soligare klimat. Syran är lägre och man får en lite oljig känsla i munnen.

3. Fruktigt och sött
Den sötare varianten av Pinot Gris kommer från Alsace i Frankrike. Här får man smakinslag av sött citrongodis och äpplen. Man jobbar med avancerad teknik för att få fram en unik textur och man skördar sent för att få ut mesta möjliga av druvans smak egenskaper.

Passar bra med: Rå fisk, så servera Pinot Gris med sushin!

Odlas i: Frankrike, Italien, Tyskland, USA, Australien, Österrike, Ungern, Rumänien, Nya Zealand

Viktiga distrikt: Alsace, Trentino, Baden, Pfalz, Oregon, Kalifornien, Yarra Valley, Burgenland

Smak och doft: Ofta blommig och söt smak med inslag av honung, äpple och tropiska frukter.

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.