https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Pinot Blanc

Det här är en druvsort som används flitigt för att tillverka torra, fylliga viner och även för mousserande vin och dessertvin. Man jämför ofta Pinot Blanc, som även kallas för Pinot Bianco, med Chardonnay men Pinot Blanc är mer aromatisk och fylligare. Idag så odlas Pinot Blanc på olika håll i världen och smaken på vinerna som man producerar påverkas en hel del av platsen som druvorna kommer från. Egentligen är det konstigt att denna druvsort inte får mer uppmärksamhet då den ger spännande och mycket goda viner.

Ett internationellt vin

För många så är Pinot Blanc och Pinot Bianco ett fransk och italienskt vin, men druvan används också i många andra länder. I Frankrike förknippas druvan med Alsace men ursprunget är Bourgogne. Druvan tillhör Pinotfamiljen.

Man brukar inte använda sig av ekfatslagring då man tillverkar vin av Pinot Blanc. Ett undantag är tillverkningen som sker i Alsace i Frankrike. Här är ek vanligt och då får man smaker som är lite krämiga och som kan påminna om mandlar och äpplen. I Italien och i Kalifornien så tillverkar man mousserande viner med druvan och i Kanada så tar man fram söta dessertviner.

Pinot Bianco från Italien är kända för att vara krispiga och lättsamma viner. Här är det vanligt att man blandar druvan med andra sorter och den används också för mousserande vin.

Pinot Blanc från fler länder

Det är som sagt så att druvan växer på många håll i världen. I Tyskland och Österrike så kallar man den för Weissburgunder. När vinet kommer från Tyskland så är det mycket lätt. I Österrike så använder man Pinot Blanc för att göra Trockenbeerenauslese som är ett sött vin. Sötman får man då man låter druvorna torka så att man får en hög koncentration av socker.

Det är också mycket vanligt att finna vinsorter gjorda på denna druva från länder som Argentina, Uruguay, USA och Kanada. Med en sådan spridning så kan man behöva testa sig fram tills man finner den absoluta Pinot Blanc favoriten.

Passar bra med: Som vitt vin så är detta ett bra val till fisk, skaldjur såväl som till kyckling. Rätter med såser gjorda med smör kan också passa fint med en flaska Pinot Blanc.

Odlas i: Frankrike, Italien, Österrike, Sydamerika, USA, Östeuropa

Viktiga distrikt: Alsace, Alto Adige, Kalifornien

Smak och doft: Smaken är lättsam och utmärks av hög surhetsgrad vilket gör att man kan få lite sur smak. Vinet kan beskrivas som rätt så livligt och unga versioner kan vara lite blommigt medan längre lagring kan få fram inslag av bröd och nötter.

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.