https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Pinot Blanc

Pinot Blanc är en grön druva som ingår i Pinotfamiljen. Druvan hittades i Bourgogne i slutet av 1800-talet och är en mutation från Pinot Gris och idag förknippas den nog mest med Alsace i Frankrike. Den misstogs för Chardonnay i många år eftersom de två druvorna liknar varandra ganska mycket. Viner på Pinot Blanc blir dock mer fylliga och det har hjälpt till att skilja de två druvorna åt.

Druvan och vinernas karaktär
Druvan växer i klasar som är hårt packade vilket gör att den blir lättare angripen av svamp och mögel men man kan ändå lita på en bra skörd från druvan. Den ses ofta som en arbetshäst och blandas gärna med andra druvor. De torra vinerna på Pinot Blanc har en medium-hög alkoholhalt en mandelton och har potential att lagras. Päron, persika, gula plommon, kex och krusbär i dofter och vinerna är ganska fylliga i karaktär, vilket gör att de är bra matviner. Det produceras även viner som är angripna av botrytis där vinerna är söta och går under kategorin Trockenbeerenauslese i Österrike och eiswein i Kanada. Dessa viner är fylliga och söta med honung, mogen ananas, marmelad och mandelmassa. Mousserande vin som produceras av druvan har en något nötig karaktär.

Var odlas Pinot Blanc
I hela centrala Europa odlas druvan. Frankrike, Italien, Österrike, Tyskland där den kallas Weissburgunder. Schweiz, Slovenien, Kroatien, Slovakien och Ungern. Den finns även i Nya Zealand, USA och Kanada.

Vad passar till
Till de torra fylliga vinerna passar mat som stekt fisk, pajer med grönsaker, asiatiska rätter som inte har för mycket hetta och grillad kyckling. De söta vinerna passar till frukt och bär desserter, grönmögelost och paté. Mousserande viner passar som fördrink och till fisk och skaldjur.

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.