https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Petite Sirah

Redan på mitten av 1800-talet så kunde man finna druvsorten Petite Sirah i Frankrike. Det här är en druva som uppskattas stort för att den har en så vackert djup färg och för att den ger fylliga viner med mycket smak. Trots att Petite Sirah viner är så populära så är det faktiskt så att det här är en rätt så ovanlig druvsort. Den odlas i flera länder men inte i så stor omfattning. De största odlingarna finns i Kalifornien i USA.

Lite historia

Petite Sirah kallades ursprungligen för Durif och sorten togs i slutet av 1800-talet fram av botanisten Francois Durif i Monpellier i Frankrike. Han korsade Syrah och Peloursin som redan då var en rätt så ovanlig sort. När Durif importerades till Amerika av Charles McIver så fick druvan det nya namnet Petite Sirah.

Så serverar du vinet

När du ska servera Petite Sirah med maten så är det inte så dumt att låta vinet kylas en aning. När det är kylt så kommer de blomstriga noterna och mineralinslag att märkas tydligare tillsammans med fruktsmaken som är rätt så markant. Dessutom så är detta det perfekta vinet att dekantera. Häll upp några timmar innan vinet ska serveras för att få perfekt smak och arom.

Ett vin som kan åldras väl

Det finns några sorter från USA som man kan lagra i upp till 20 års tid så det här beror lite på den variant som du får. Om du vill få en riktigt prisvärd flaska så bör du satsa på en flaska från Kalifornien där man är riktigt duktiga på att framställa goda viner av Petite Sirah.

Petite Sirah till maten

Petite Sirah har en hög tanninhalt och det gör att man gärna serverar vinet till mat som kan vara kryddrik. Starka inslag av frukt fungerar bra med mat som kan ha exotiska kryddor. Om maträtten är kryddstark och mäktig så bör den få en lika mäktig partner i vinet!

Passar bra med: Maträtter som är lite tyngre men inte söta. Kan passa riktigt fint med kyckling som har tillagats i asiatisk stil.

Odlas i: USA, Australien, Mexiko, Chile, Sydafrika, Brasilien

Viktiga distrikt: Kalifornien

Smak och doft: Blunda och leta efter toner av blåbär, choklad, plommon och svartpeppar, de bör finnas där!

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.