https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Petit Verdot

Det är blommigt, mycket blommigt! Vi talar förstås om Petit Verdot som är ett vin som den som intresserar sig för viner inte vill missa. Detta rödvin har sina rötter i Bordeaux i sydvästra Frankrike. Druvan används ofta för blandningar. Den tillför mycket färg, tannin och har blomstriga aromer. Det är inte så ofta som man använder druvsorten som enda ingrediens men druvan används flitigt på flera håll i världen för att framställa riktigt bra Petit Verdot viner.

Så smakar Petit Verdot

När man smakar av Petit Verdot så möts man av aromer av mörka frukter och bär som plommon, körsbär och blåbär. Smaken är unik med inslag av blomst som viol och lavendel såväl som av örter. Det är vanligt att lagra vinet på ek för att göra det mjukare och för att få smaker som vanilj, hasselnöt och mocka. Det händer att ett Petit Verdot vin kan smaka lite rökigt, nästan lite som rökt kött. Vinet har hög tanninhalt och medium syra. Det finns varianter från Australien som är lite lättare och mjukare där man kan känna av noter av vanilj och blåbär.

Den lilla gröna druvan

Namnet kan översättas som den lilla gröna och det här har med själva druvan att göra. Den mognar sent och är en variant för odling i varmt klimat. I Bordeaux så var meningen med namnet att druvorna inte alltid var helt redo för skörd. De var helt enkelt lite gröna då de hade skördats. På grund av detta så använde man sig bara av mindre andelar Petit Verdot då man blandade viner. Med Petit Verdot så fick man tanninstruktur, färg och så inslag av salvia och viol. Idag så har många av de platser man tidigare odlade denna druvsort på gjorts om till odlingar av Merlot och Cabernet Franc. Men Petit Verdot finns numera också i Spanien, Australien och i Kalifornien där det varma klimatet gynnar druvans utveckling.

Olika länder och regioner ger olika smak

Beroende på var druvan odlas så får man lite olika smak och karaktär. De sydamerikanska Petit Verdot vinerna kan ha tydliga inslag av björnbär och dessutom erbjuda en rökig känsla som kan påminna om kaffe och kardemumma. Italienska versioner är jordiga och ofta mycket mörka i färgen.

Passar bra med: Kötträtter. Det här är ett vin som man kan servera till hamburgaren såväl som till lammet.

Odlas i: Frankrike, Spanien, Italien, USA, Australien, Sydafrika, Chile, Argentina

Viktiga distrikt: Bordeaux, Pays d’Oc, Jumilla, Mentrida, Aragon, Toscana, Stellenbosch

Smak och doft: Doften av viol kommer ofta då man dricker ett glas Petit Verdot långsamt. Det här är ett riktigt blommigt vin!

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.