https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Petit Meslier

Druvsorten med namnet Petit Meslier används i mycket små mängder i Champagne och har ett ljust skal. Det finns några få odlingar som ligger i Marnedalen väster om Epernay. Det här är inte en vanlig druvsort och när den väl används så är det ofta i Champagne för att tillföra syra till vinet.

Petit Meslier i Australien

Något som kan ses som lite oväntat är att Petit Meslier odlas i liten skal på Tasmanien och i Australien.  Man får smakintryck av äpplen och en krispighet som är väldigt omtyckt.

En druvsort som är känslig för frost

I och med att Petit Meslier knoppas tidigt så riskerar druvorna att skadas av vårens frost. Det här är ett problem i Champagne regionen där det råder ett kyligare klimat. Det kan också vara en förklaring till att man inte längre odlar denna druvsort i samma utsträckning som tidigare. Det är välkänt att denna druvsort anses vara svår att odla och ta hand om. Den står inte emot sjukdomar särskilt väl och dessutom så får man rätt så små skördar.

Namn och ursprung

Det finns lite olika namn på Petit Meslier druvor. Om du ser vin med namn som Meslier Saint Francois och Meslier Dore så ska du veta att det är samma sak.

Ett gott val till fisken

Alla vitviner som produceras av denna druvsort passar mycket bra med skaldjur och fisk. Dessutom så kan man servera vinet till mat som har marinerats med citrus och ingefära. Ostron passar också bra ihop med ett Petit Meslier vin såväl som grönsaker som har rökts.

Passar bra med: Skaldjur och fisk. Särskilt rätter som har marinerats med citrus.

Odlas i: Frankrike, Australien, Tasmanien

Viktiga distrikt: Marne, Eden Valley

Smak och doft: Smaken och doften är frisk. Det förekommer ofta inslag av blomster och man kan bli påmind om frukter som gröna äpplen.

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.