https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Parellada

Parellada växer på Kataloniens kullar och finns nästan inte någon annanstans. Faktum är att bara omkring 5 % av vinodlingar med Parellada finns utanför Kataloniens gränser. Det är just tillverkning av Cava som är huvudsyftet med odling av denna druvsort. Man räknar med att omkring 95 % av varje års skörd används för att tillverka det mousserande vinet.

Blomst och grönt äpple

Anledningen till att man använder sig av Parellada druvorna i Cava är att det här bidrar med blomst och grönt äpple. Det blir en perfekt kombination med honung och grapefrukt samt inslagen från Macabeo och så den jordiga tonen i Xarel-lo.

En druvsort som trivs på hög höjd

Det här är en druvsort som trivs på lite högre höjd. Här är det kyligare och man får en längre säsong än på lägre höjder. Med kyligare temperatur så får man den syra som är så viktig då man ska tillverka mousserande vin. Längre säsong är också något som bidrar till bättre aromatisk utveckling.

Parellada viner och mat

Man använder en mindre del av skörden för att tillverka vanliga viner. Då använder man sig ofta av andra druvsorter som Chardonnay och Sauvignon Blanc för att få en riktigt god smak. Cava kan man ju dricka precis som det är för att svalka sig lite vid poolen en varm sommardag. Det här är också ett bra val som fördrink då man välkomnar gäster till festen som börjar i trädgården.

Passar bra med: Går fint ihop med maträtter som är lite lättare och som inkluderar lagade grönsaker. Kan också serveras med skaldjur.

Odlas i: Spanien

Viktiga distrikt: Katalonien

Smak och doft: Parellada bidrar med en hel del blomst och också med grönt äpple.

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.